De verduurzamingscyclus is een systeem dat van essentieel belang is bij het maken van plannen voor het verduurzamen van je woning. De 7 stappen van deze cyclus zorgen ervoor dat je op de meest efficiënte wijze een woning gaat verduurzamen, en dat deze stappen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Zo weet je zeker dat de woning optimaal functioneert na het verduurzamen!
De cyclus bestaat uit de volgende 7 stappen:
- Isoleren en kierdichting
Het isoleren van de woning is de eerste stap. Daarbij kan ook worden gekeken naar het optimaliseren van bestaande isolatie. Kierdichting is een stille kracht, want het zorgt uiteindelijk voor een optimaal eindresultaat.
- Ventileren
Als je woning goed geïsoleerd is, is het erg belangrijk om te zorgen dat de lucht in de woning ververst wordt, dit kan door gebruik te maken van slimme ventilatiesystemen. Zodoende blijft de lucht in de woning vers en gezond. Wist je dat een droog klimaat in de woning ook zorgt voor lagere stookkosten?
- Gedrag en gebruik
Dit is een belangrijk punt. Hierbij is het van belang dat je als bewoner bewust wordt van de keuzes die je maakt. Kies je op een droge dag om de was in de droger te gooien, of laat je de was buiten drogen? Haal jij de stekkers van opladers uit het stopcontact? Welke grootverbruikers heb je in huis? En kunnen we daar alternatieven voor bedenken?
- Zelf opwekken
Als je de isolatie, ventilatie en het verbruik geoptimaliseerd hebt, kun je in stap 4 en 5 kijken naar ‘het nieuwe normaal’. Wat ga je in de nieuwe situatie aan energie verbruiken? En (hoe) kun je dat zelf opwekken? Kies je dan voor zonnepanelen of voor andere energieopwekkers?
- Realiseren van verwarmen en koelen
De woning is nu perfect geïsoleerd, en zo kun je goed analyseren welk verwarmings- en koelingssysteem je kunt hanteren. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van HR-ketels, hybride systemen of bijvoorbeeld een warmtepomp. Maar ook rondom je woning kun je slimme keuzes maken; door het gebruik van zonwering of het gebruik van planten en bomen die natuurlijke schaduw creëren.
- Domotica
Nee, Philips Hue lampen installeren is geen domotica. Domotica is een systeem waarbij op basis van diverse datapunten een systeem wordt gerealiseerd. Dit slimme systeem analyseert jouw energiegedrag, -gebruik en -verbruik. Op basis van deze gegevens en analyse maakt het systeem keuzes voor jou. Als je dit goed regelt, kan het veel comfort bieden. In het kader van IoT (Internet of Things) is dit wel iets om een aantal bewuste keuzes en afwegingen in te maken, want je zult jezelf moeten afvragen of je er oké mee bent dat al deze gekoppelde apparaten jouw verzamelde data opslaan.
- Monitoren van de voortgang
Als specialist kunnen we je goed helpen op dit vlak. Wij kunnen samen met jou kijken naar het effect van de genomen maatregelen. Zijn er nog aanvullende maatregelen die getroffen kunnen worden? Als je klant wordt van Energiek, dan kun je kiezen voor een abonnementsvorm. Daarmee kun je twee keer per jaar gebruikmaken van de mogelijkheid om een monitoringsgesprek met onze adviseurs te voeren. Leuk weetje: je krijgt dan een slimme T1 meter cadeau, ideaal om je verbruik te registreren.