27 oktober 2023 | Financiën, Raadgever

Wat is de maximale hypotheekhoogte?

Een hypotheek is een cruciaal element bij het kopen van een woning. Het stelt mensen in staat een huis te kopen zonder het volledige aankoopbedrag direct beschikbaar te hebben. Echter, de maximale hoogte van deze lening is niet ongelimiteerd.

Taxatierapport van je woning

Sinds 2018 is de regelgeving rondom de maximale hypotheekhoogte aangescherpt. De hypotheek die je kunt afsluiten mag niet hoger zijn dan 100% van de waarde van de woning die je wilt kopen. Dit betekent dat je niet meer dan de daadwerkelijke waarde van het huis kunt lenen. In 2023 geldt deze regel nog steeds.

Op het eerste gezicht lijkt een regel zoals deze misschien niet bijzonder invloedrijk. Toch heeft het belangrijke financiële gevolgen voor huizenkopers. Als je besluit een huis te kopen, betekent dit dat je alle bijkomende kosten – die niet onder de woningwaarde zelf vallen – uit eigen zak moet betalen. Dit zijn kosten zoals notariskosten voor het opstellen en passeren van de leveringsakte en de hypotheekakte, overdrachtsbelasting die wordt geheven over de koopsom van de woning, en eventuele makelaarskosten.

Daarnaast kan de maximale hypotheekhoogte ook gevolgen hebben voor mensen die hun woning willen verbouwen. Als de kosten van de verbouwing niet volledig gedekt worden door de overwaarde van de woning, zullen ze deels uit eigen middelen gefinancierd moeten worden.

Dit beleid is ingevoerd om huizenkopers te beschermen tegen overkreditering en mogelijke financiële problemen in de toekomst. Het stimuleert potentiële kopers om kritischer naar hun financiële situatie te kijken en een weloverwogen beslissing te nemen bij de aankoop van een woning.

Het is daarom essentieel voor toekomstige huizenkopers om goed voorbereid te zijn en zich bewust te zijn van alle kosten die komen kijken bij het kopen van een woning. Een goede financiële planning en advies van een hypotheekadviseur kunnen hierbij helpen.

Terug naar het overzicht