27 oktober 2023 | Financiën, Raadgever

Wat betekenen de termen ‘kosten koper’ en ‘vrij op naam’?

Bij het kopen van een woning komen meer zaken kijken dan alleen de vraagprijs. Twee veelgebruikte termen zijn ‘kosten koper’ (k.k.) en ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Het begrijpen van deze termen is essentieel, zodat je als koper niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Laten we de verschillen tussen deze termen nader onderzoeken.

Proost op jouw volgende geluksmoment

Kosten Koper (k.k.)

‘Kosten koper’ is een term die vaak voorkomt bij de aankoop van bestaande woningen. Zoals de naam al aangeeft, zijn dit kosten die voor rekening van de koper komen. Maar wat houden deze kosten precies in?

  1. Overschrijving van het kadastraal recht: Wanneer een woning van eigenaar wisselt, moet dit officieel geregistreerd worden in het Hypothekenregister van het Kadaster. Hiermee wordt juridisch vastgelegd dat jij de nieuwe eigenaar bent.
  2. Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die je betaalt over de koopsom van de woning. In 2022 bedraagt deze belasting 2% voor woningen en 8% voor overige onroerende zaken. De percentages kunnen in de loop der tijd veranderen, dus het is altijd goed om dit te checken voordat je een aankoop doet.
  3. Notariskosten: Dit zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor het opmaken en passeren van de leveringsakte. De notaris zorgt ervoor dat de overdracht van de woning correct en volgens de wet verloopt.

Vrij op Naam (v.o.n.)

De term ‘Vrij op Naam’ kom je vooral tegen bij nieuwbouwwoningen. Maar wat houdt dit precies in?

Als een woning V.O.N. wordt aangeboden, betekent dit dat de meeste bijkomende kosten al in de koopsom zijn inbegrepen. Denk hierbij aan de grondkosten, bouwkosten en de kosten voor het kadaster. Dit is voordelig voor de koper omdat je niet geconfronteerd wordt met extra kosten bovenop de koopprijs.

Of je nu een bestaande woning of een nieuwbouwwoning koopt, het is essentieel om op de hoogte te zijn van de bijkomende kosten. Door je goed te informeren en voor te bereiden, kun je verrassingen voorkomen en met een gerust hart jouw droomwoning aanschaffen.

Terug naar het overzicht