10 november 2023 | Raadgever, Verduurzaming

Woning verduurzamen? Wees slim en maak gebruik van je hypotheek!

In deze tijd van stijgende energieprijzen begrijpen we bij Mutters Makelaars & Adviseurs als geen ander de groeiende belangstelling voor duurzame woningen. Een slimme en verantwoorde keuze om je koopwoning te verduurzamen is door gebruik te maken van de mogelijkheden en ruimte binnen je huidige hypotheek. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt realiseren en welke stappen je kunt nemen. Mocht je daarna meer willen weten over jouw mogelijkheden, dan brengen we je graag in contact met ons netwerk van lokale specialisten op het gebied van hypotheken.

Taxatierapport van je woning

Bestaande hypotheek

Als je al een woning bezit met een lopende hypotheek zijn er twee mogelijkheden om verduurzamingsmaatregelen mee te financieren via je hypotheek: 

  1. Controleer of je bij het afsluiten van je lening hebt gekozen voor een hogere inschrijving. In dat geval kun je je hypotheekbedrag verhogen tot het vastgelegde bedrag zonder notariskosten te hoeven maken. Het is echter belangrijk te realiseren dat jouw geldverstrekker je financiële situatie zal beoordelen voordat ze toestemming verlenen om je hypotheekbedrag te verhogen.
  2. Je kunt een tweede lening afsluiten bij dezelfde geldverstrekker waar je jouw initiële hypotheek hebt afgesloten. Ten slotte kun je ook overwegen om je huidige lening over te sluiten, hoewel dit momenteel minder voordelig is vanwege de hoge hypotheekrente. Echter, zodra de rente weer daalt, kan dit een aantrekkelijke optie worden.

Nieuwe hypotheek afsluiten

Bij de aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheek bestaat de mogelijkheid om verduurzamingsmaatregelen in de hypotheek op te nemen. Interessant is dat je zelfs meer kunt lenen dan het maximum van je hypotheek. Je mag tot 6% van de waarde van je nieuwe woning lenen om te besteden aan zaken zoals zonnepanelen, vloerisolatie of een warmtepomp.

Welke geldverstrekkers bieden deze verduurzamingshypotheek aan?

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle geldverstrekkers de mogelijkheid van een extra hypotheek voor verduurzaming aanbieden. Bovendien rekenen sommige banken een renteopslag voor hypotheekleningen tussen 100% en 106%, aangezien zij dit beschouwen als een extra risicoklasse.

Bij Mutters Makelaars zijn we toegewijd aan het ondersteunen van jouw duurzame woonwensen. Als lokale experts in de Leerdamse woningmarkt werken we nauw samen met gespecialiseerde hypotheekadviseurs die precies begrijpen hoe je deze duurzame doelen kunt financieren. Onze partners kunnen je helpen bij het verkennen van de beste opties en zorgen dat jouw duurzame dromen gerealiseerd worden. Laat ons en onze lokale partners je begeleiden op weg naar een duurzame woning. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek de mogelijkheden voor jouw duurzame woning.

Terug naar het overzicht