27 oktober 2023 | Raadgever, Verduurzaming

Wat voor type warmtepompen zijn er eigenlijk?

Warmtepompen worden steeds populairder als duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar kunnen ook aanzienlijk besparen op energiekosten. Maar wist je dat er verschillende soorten warmtepompen zijn, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van warmtepompen en lichten we de verschillende typen toe. Zo krijg je een helder overzicht en kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw woning

  1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron ventilatielucht. Veel woningen gebouwd na 1980 werken met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht uit het toilet, de badkamer en de keuken wordt afgevoerd. Dit zorgt voor een gezond klimaat. Dit systeem gebruikt warmte uit de afgezogen lucht en combineert dit met de warmte van je HR-ketel. Deze slimme pomp werkt dus in dienst van de HR-ketel. Dit noemen we ook wel een hybride warmtepomp.

  1. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp verwerkt koude buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kun je vergelijken met een omgekeerde airco-installatie. De buitenunit zuigt de lucht aan en verplaatst deze naar de binnenunit. De binnenunit zet de koude lucht met een compressor om naar warm water van ca. 40 graden Celsius. Hiermee wordt het verwarmingswater of het tapwater verwarmd. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Standalone is het noodzakelijk om een zeer goed geïsoleerde woning te hebben.

  1. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt, via een geboorde bron, warmte uit de bodem. De noodzakelijke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond, en verwarmd hiermee het verwarmingssysteem. Dit systeem heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming, maar kan ook het tapwater verwarmen. Een bodem-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode. Doordat je de warmtepomp ‘kunt omdraaien’ gaat hij kouder water door de leidingen pompen en geeft hij de warmte af in de bron.

  1. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond, of bijvoorbeeld uit panelen op het dak. Je kunt kiezen tussen tussen een open systeem of een gesloten systeem. De werking is verder vergelijkbaar met een bodem-water-warmtepomp

Meer weten of advies nodig?

Neem gerust contact met ons op, en we adviseren je in de juiste keuze.

Terug naar het overzicht