19 oktober 2023 | Raadgever, Verduurzaming

Wat is de ISDE subsidie?

ISDE staat voor: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Maar daar word je natuurlijk nog niet veel wijzer van. Deze subsidie is in het leven geroepen door de overheid om (vooral) woningeigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Je mag deze subsidie aanvragen voor de volgende maatregelen:

  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie (spouwmuurisolatie)
  • HR++ glas of triple-glas (evt. met nieuwe isolerende kozijnen en deuren)
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Zoldervloerisolatie

Wanneer mag je gebruik maken van de ISDE-subsidie?

Twee maatregelen
Combineer je een isolatiemaatregel met een andere isolatiemaatregel? Of combineer je die maatregel met een warmtepomp, een zonneboiler, of een aansluiting op een warmtenet? Dan krijg je tot ongeveer 30% van de gemiddelde totale isolatiekosten aan subsidie. Voor de warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op een warmtenet krijgt je altijd hetzelfde subsidiebedrag. Of je nu één maatregel of meerdere maatregelen neemt. De precieze subsidiebedragen vind je op deze pagina

Subsidie bij één isolatiemaatregel vanaf 2023
Sinds 2023 kun je als eigenaar ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Die maatregel mag wel al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht. Je krijgt dan tot ongeveer 15% van de kosten aan subsidie voor het nemen van die isolatiemaatregel.

Vraag het Energiek-verduurzamingsrapport aan

Weet je nog niet welke maatregelen je wilt gaan toepassen of weet je niet waar je moet beginnen? Onze Energiek-expert Bart-Jan kan een verduurzamingsrapport voor je opstellen. In dit uitgebreide, op maat gemaakte rapport bepalen we samen, op basis van jullie budget, welke verduurzamingsmaatregelen haalbaar en slim zijn. Uiteraard gecombineerd met de diverse subsidies.

Hoe vaak mag je de ISDE-subsidie aanvragen?

De ISDE subsidie mag je voor elke maatregel één keer aanvragen. Je mag wel meerdere keren subsidie aanvragen voor hetzelfde huis, maar het moeten dan andere maatregelen betreffen.

Terug naar het overzicht