2 november 2023 | Raadgever, Verduurzaming

5 slimme dingen om te weten over zonnepanelen

1. Zonnepanelen in Nederland: Zon op bewolkte dagen

Zonnepanelen zijn niet alleen effectief in zonnige landen; ze presteren uitstekend in het Nederlandse klimaat. Ze wekken energie op, zelfs als de zon niet fel schijnt. Zelfs op grijze dagen hoef je je geen zorgen te maken. Bovendien reinigt de regen schuin geplaatste panelen, waardoor ze efficiënt blijven werken zonder dat je het dak op hoeft. Vergeet niet af en toe te controleren op hardnekkige vlekken.

2. Maximaliseer je eigen zonnestroom: efficiënt gebruik

Wist je dat je slechts ongeveer 30% van de opgewekte zonnestroom zelf gebruikt? Het meeste wordt overdag opgewekt, terwijl je stroomverbruik voornamelijk ’s ochtends en ’s avonds piekt. De ongebruikte stroom wordt teruggeleverd aan het net, maar de regels veranderen vanaf 2025. Het loont dus om zoveel mogelijk van je eigen zonnestroom zelf te benutten. Overweeg bijvoorbeeld je huishoudelijke apparaten te gebruiken wanneer je zonnepanelen op volle kracht werken.

3. Zonnepanelen op elk dak: opties voor elke oriëntatie

Een schuin dak op het zuiden is ideaal, maar oostelijke en westelijke daken zijn meestal ook geschikt. In feite kan het leggen van panelen op beide dakzijden zelfs voordelen bieden, omdat ze op verschillende momenten van de dag energie opwekken. Op een plat dak worden de panelen als een soort “dakje” geïnstalleerd, waardoor je meer panelen op je huis kunt plaatsen. Win-win!

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en wil je weten wat het oplevert? Controleer hier de geschiktheid van je dak.

4. Zonnestroom opslaan: voor- en nadelen van thuisbatterijen

Het opslaan van zonnestroom in een thuisbatterij lijkt ideaal, vooral gezien de verwachte daling in de vergoeding voor teruglevering. Helaas zijn thuisbatterijen momenteel nog kostbaar en verdienen de kosten zich niet snel terug via besparingen op je energierekening. Bovendien is de opslagcapaciteit beperkt (2 tot 12 kWh) en zijn de grondstoffen niet gunstig voor het milieu. Op dit moment is het verstandiger om zoveel mogelijk van je zonnestroom direct te gebruiken, wat bijdraagt aan de vergroening van de Nederlandse energievoorziening.

5. Zonnestroom zonder eigen dak: doe mee aan zonnestroomprojecten

Zelfs zonder een geschikt dak kun je nog steeds profiteren van zonnestroom. Sluit je aan bij een zonnestroomproject, waarbij je bijdraagt aan collectieve zonnepanelen op bijvoorbeeld een school of bedrijfspand. De opgewekte stroom wordt verrekend met je energierekening of je ontvangt een jaarlijkse winstuitkering. Overweeg lid te worden van een energiecoöperatie of samen met buren of vrienden een geschikt dak in de buurt te vinden voor gezamenlijke zonnepanelen.

Terug naar het overzicht