Stel je voor: een woning met 42 zonnepanelen, volledig van het gas af, maar toch met een energielabel F. Hoe kan dat? Bart-Jan vertelt het verhaal van een vrijstaande woning in Rhenoy.
Vorige week had ik een bezichtiging bij een mooie, vrijstaande woning in Rhenoy. Aan de keukentafel besprak ik met kijkers Erik en Monique hun eerste indrukken. Ze waren enthousiast over de locatie en zagen potentie, ondanks dat het huis nog enige aandacht vereiste.
Het stel twijfelde aanvankelijk over het bekijken van deze woning, omdat ze op zoek waren naar een duurzame woning of eentje die gemakkelijk te verduurzamen was. Het energielabel F leek in eerste instantie een dealbreaker. Tot Erik opmerkte: “42 zonnepanelen en van het gas af? Hoe komt deze woning dan aan een energielabel F?”
Daadwerkelijke waarheid versus een papieren werkelijkheid
Deze vraag leidde tot een tweede kop koffie. Ik legde hen uit dat het energielabel F niet de situatie ter plaatse reflecteert.
Dat is wel vreemd, want er is nog niet zo heel lang geleden een ‘nieuw’ type energielabel opgemaakt. Daarvoor is een inspecteur ter plaatse geweest, die zijn werk goed heeft gedaan. Hij heeft de woning visueel opgenomen en in overleg met de eigenaar de diverse gebruikte materialen besproken. Het nadeel is wel dat een inspecteur geen destructief onderzoek mag doen, met andere woorden: hij mag geen gipsplaten wegtrekken om te kijken wat voor isolatiemateriaal er gebruikt is. Overigens zijn verkopers daar ook niet al te happig op, zo net voor de start van de verkoop. Dus hoe kom je dan achter de juiste isolatiewaarde?
Bewijzen maar….
In dit geval is de woning eind jaren ‘90 grootschalig verbouwd, en is er destijds dakisolatie aangebracht. Er is overal HR glas geplaatst en de wanden en vloeren zijn geïsoleerd. Maar het meeste zit dus weggestopt achter netjes gestucte muren. Bij deze woning is destijds veel werk door de eigenaren zelf gedaan en zijn er van de materialen geen facturen meer. Zodoende kan ook geen bewijs aangeleverd worden dat er voor die tijd hoogwaardige materialen zijn gebruikt.
Kunnen we dan foto’s van de verbouwing gebruiken? Soms kan dit zin hebben, maar om de dikte van het isolatiemateriaal te bepalen moet je eigenlijk een foto hebben van het isolatiemateriaal in de muur en er een duimstok naast houden. Op de meeste verbouwingsfoto’s die ik tegenkom staan vooral lege pizzadozen, kratjes bier en mensen met hun duim omhoog, dus daar hebben we ook niet veel aan.
Omdat de inspecteur niet kan zien hoe een woning geïsoleerd is, worden het dak, de vloer en de muren voor een ‘basiswaarde op basis van het bouwjaar’ in het label opgenomen. Dat schiet dus niet echt op en zou bovendien kunnen worden opgelost door bijvoorbeeld een gaatje te maken en te kijken. Daarnaast kunnen we ook met deze basis-isolatie op een beter energielabel komen dan F, het bouwjaar is dan wel een belangrijke factor. Maar in dit geval is er ook overal HR glas, en als we dat combineren met goede, energiezuinige installaties komen we een heel eind.
Computer says no
De woning in Rhenoy is dus volledig van het gas af en heeft 42 zonnepanelen (uit 2021). Maar wat ik nog niet aan Erik en Monique heb verteld, is dat de eigenaar technisch ingenieur is. Hij heeft een slim verwarmings- en warmwatersysteem ontwikkeld dat volledig draait op een super slim ingerichte elektrische boiler van 600 liter. Dit systeem verbruikt weliswaar veel elektriciteit (ongeveer 13.000 KWh in 2022-2023), maar de zonnepanelen compenseren dit aanzienlijk, waardoor de gemiddelde energiekosten rond de €100,- per maand liggen.
De systemen doen hun werk, want de maandlasten voor een woning van 180 m2 zijn vergelijkbaar met een hoekwoning in de nieuwbouw. Maar helaas, dit kan niet verwerkt worden in het systeem van de inspecteur. De installatie is te specialistisch om in het systeem te kunnen opnemen, dat gaat niet verder dan de standaard installaties. De zonnepanelen worden maar beperkt meegenomen in het label. Al met al een typisch gevalletje computer says no. Het is echt zonde, want deze woning is een prachtig voorbeeld van hoe een bestaande woning verduurzaamd kan worden.
Laat je goed voorlichten en stel vragen
Ga je een woning bekijken, staar je dan niet blind op het energielabel. Het bovenstaande verhaal maakt wel duidelijk dat het label niet heilig is. Doe je eigen onderzoek, stel de verkopend makelaar vragen over de daadwerkelijke situatie ter plaatse.
Erik en Monique hebben de woning uiteindelijk niet gekocht. Een dag na de bezichtiging belde ze mij op dat hun droomwoning in hun huidige dorp te koop was gekomen. Ze wilden graag dat ik hen zou begeleiden bij de aankoop, maar ook zou adviseren over de mogelijkheden rondom het verduurzamen van deze nieuwe woning. Inmiddels ligt er voor hun nieuwe woning (uit de jaren ‘20) een slim verduurzamingsplan klaar en is het wachten op de overdracht!
Heb je interesse in het verduurzamen van jouw woning, maar weet je niet waar je moet beginnen? Als verduurzamingsexpert help ik je graag met een op maat gemaakt plan. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw huis niet alleen comfortabeler en energiezuiniger te maken, maar ook om de werkelijke waarde ervan in de huidige duurzame woningmarkt te verhogen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we jouw woning toekomstbestendig kunnen maken.