27 oktober 2023 | Raadgever, Starters

Starterslening

Dankzij een starterslening kan het kopen van een huis soms net wel lukken. Met de starterslening kun je het gat dichten tussen de koopsom van een huis en het bedrag dat jij maximaal kunt lenen op jouw inkomen. Je kunt gebruik maken van een starterslening bij het kopen van je eerste huis. Helaas is niet voor iedereen de starterslening beschikbaar. Het verschilt namelijk per gemeente of de lening wel of niet wordt aangeboden.

starterslening

Als de starterslening in jouw gemeente beschikbaar is, wil het nog niet zeggen dat je er ook gebruik van moet maken. De starterslening heeft voordelen, maar zeker ook nadelen waar je rekening mee moet houden.

Wat houdt de starterslening in?

De starterslening is een aanvulling op een hypotheek die je bijvoorbeeld bij een bank afsluit. Je kunt ‘m zien als een overbrugging tussen wat je kunt lenen en wat je nodig hebt voor het kopen van een huis. De looptijd bedraagt 30 jaar en de hypotheekrente staat vast voor een periode van 15 jaar. Daarna wordt de rente herzien en weer voor 15 jaar vastgezet. In de eerste 3 jaren heb je geen maandlasten uit de starterslening. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is de organisatie achter de starterslening.

Wat zijn de voorwaarden van een starterslening?

De starterslening kun je alleen koppelen aan een NHG-hypotheek. Hierdoor heeft de hypotheek alleen betrekking op koophuizen tot een bedrag van € 355.000 (2022). Binnen jouw gemeente kan ook een lager maximum bedrag gelden. De hypotheekrente voor de andere hypotheek moet je minimaal voor 10 jaar vastzetten. Aanvullend kunnen gemeenten zelf voorwaarden of beperkingen opstellen voor de starterslening.

Wat kost de aanvraag van een starterslening?

Het aanvragen van de starterslening brengt ook kosten met zich mee. Je betaalt namelijk eenmalig € 750. Daarnaast betaal je ook nog 0,6% aan borgtochtprovisie voor het krijgen van NHG, maar dat staat los van de starterslening. De kosten voor het krijgen van de starterslening vormen een groot nadeel, maar een starterslening kan net het verschil maken tussen het wel of het niet kunnen kopen van een woning. De kosten voor het krijgen van NHG verdien je terug, door de korting op de hypotheekrente door NHG.

Hoe los je de starterslening weer af?

De starterslening bestaat standaard uit twee delen. Het eerste deel is een annuïteitenhypotheek die je over een periode van 30 jaar weer afbetaalt. Het tweede deel is een zogenaamde combinatielening. De schuld in het tweede deel loopt op doordat je in de eerste 3 jaren geen maandlasten hebt uit het eerste deel. Deze hypotheek komt dus naast de hypotheek die je bij een bank of een andere financiële instelling afsluit.Na 3 jaar start je met aflossen. Als je inkomen hier niet hoog genoeg voor is, kan de aflossing verder verschoven worden naar de toekomst. Voordat je verder uitstel krijgt van de aflossingen vindt een toetsing plaats. Na 30 jaar moet de volledige schuld afbetaald zijn.

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je zien of in jouw gemeente de Starterslening van toepassing is.

Terug naar het overzicht