13 mei 2024 | Aankoop, Hypotheek en financieel, Raadgever, Starters, Woningmarkt

Slimme strategieën voor een stressvrije huizenjacht 

Terwijl de woningmarkt in het voorjaar van 2024 weer het kookpunt bereikt, met tientallen woningzoekers die strijden om die ene woning, kan het vinden van je droomhuis soms aanvoelen als een onmogelijke taak. De druk om te overbieden en snel beslissingen te nemen, kan je doen afvragen: “Vind ik dit hele proces nog wel leuk?” 

We zien dan vaak twee dingen gebeuren:

  1. Je wordt moedeloos en je enthousiasme ebt steeds verder weg. Je raakt steeds meer gefrustreerd en één ding is duidelijk: het zoeken van een huis is helemaal niet zo leuk meer;
  2. Je gaat nóg extremer bieden, laat voorbehouden vallen en gaat over je eigen grenzen. Joepie, eindelijk heb je een huis. Maar het geluk is vaak ver te zoeken. Het geweten knaagt: heb ik niet te veel betaald, hoe gaan we dit financieren? Niet de positieve vibe die je hoopt te voelen na het kopen van een huis.

In dit artikel delen we twee gouden tips die je kunnen helpen de woning van je dromen te vinden zonder jezelf te verliezen in het proces. Van het versoepelen van je zoekcriteria tot het verkennen van huizen met een ‘rugzakje’, zo vind je weer plezier in je zoektocht naar een nieuw thuis.

Taxatierapport van je woning

Versoepel je zoekcriteria

Zie de potentie en doe een ‘Bob van Kopen Zonder Kijken’. Bob is de architect van het tv-programma Kopen Zonder Kijken. Hij is een ster in het zien van de mogelijkheden en potentie van een woning. Een extra slaapkamer, of een badkamer met een bad realiseren in een bestaande woning… hij vindt altijd een oplossing. Jij kunt dat ook, maar het begint wel met het vinden van de juiste potentie. 

Wat we vaak zien is dat zoekfilters te strak worden ingesteld. Woningen van 95 m2 met twee slaapkamers komen niet bij jou terecht omdat je vanaf 100 m2 en drie slaapkamers zoekt – terwijl met een dakkapel op zolder de 100 m2 gerealiseerd wordt en je zo ook die derde slaapkamer kunt realiseren. 

Wil je een woning met een laag energieverbruik? Dan kun je zoeken naar woningen met energielabel A en beter. Maar op deze woningen wordt structureel meer geboden. Het isoleren van een woning is betaalbaar en goed te realiseren – dus een jaren ‘60 woning met energielabel E kan in potentie, na verbouwing en verduurzaming, een nog beter betaalbare optie zijn dan die label A++ uit 2021 die voor de hoofdprijs wordt verkocht! 

Omdenken – woningen ‘met een rugzakje’

Als woningzoeker moet je soms buiten de gebaande paden je geluk zoeken. Maar wat is dat nou eigenlijk? Iedere ochtend krijg jij, net als duizenden andere woningzoekers, een mailtje van Funda. Er zijn vier nieuwe woningen aangeboden en, hup, met tientallen tegelijkertijd stromen de aanvragen voor de kijkdag binnen bij de makelaar. Jij bent weer één van de vele kijkers.

Maar je kunt de zoekfilters op Funda ook eens omdraaien. In plaats van te kiezen voor de woning ‘aangeboden sinds vandaag’ of ‘sinds 3 dagen’ kun je ook het oudere aanbod eens bekijken. Soms staat een woning wat langer te koop, want als de eerste golf voorbij is kan het soms wel 6 maanden duren voor een woning verkocht wordt. Dan zijn er vaak van die ‘ooms’ die zeggen: “Ja, er zal wel wat mis mee zijn, dus ik zou niet gaan kijken.” Doodzonde, want in de meeste gevallen zijn dit ook gewoon prima en degelijke woningen. Maar soms heeft de verkoper gewoon even pech, was de timing net ongunstig of is de vraagprijs net iets te stoer. En ja, dan kan het soms wat langer duren.

Voor jou als potentiële woningkoper is zo’n woning juist heel interessant. Je hebt namelijk niet te maken met tientallen andere kijkers, dus je hebt een compleet andere onderhandelingspositie. Daarnaast kun je vaak meerdere keren komen kijken en in alle rust een strategie bepalen. Uiteraard moet je de verkopers nog steeds serieus nemen en een realistisch bod uitbrengen. Maar als je dat doet, is de kans groot dat je de woning op een hele relaxte manier kunt aankopen.

Even sparren…kosteloos

Zo heb je hopelijk weer twee tips waar je wat aan hebt in jouw zoektocht naar je droomwoning. Wist je trouwens dat je bij ons altijd kosteloos even een kwartiertje met de makelaar kunt sparren over je zoektocht? Dus heb je bovenstaande tips toegepast en denk je de ultieme woning gevonden te hebben? Bel dan even met Bart-Jan of Sylvia, dan zorgen we er samen voor dat je goed voorbereid op pad gaat!

Terug naar het overzicht