Heb je je oog laten vallen op een woning met een paardenstal, -bak of paddock of wil je een stal of bak aanschaffen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet en kunt houden. Er zijn namelijk standaard afmetingen en eisen.
De standaard afmeting van een stal voor paarden bedraagt 3×3 meter, met een hoogte van 3 meter. Voor grotere paarden is dit aan de kleine kant, tegenwoordig wordt voor de oppervlakte twee keer de stokmaat in het kwadraat als algemene norm aangenomen. Dit betekent dat in de standaard box van 3×3 meter hooguit een pony of paard van 1,50 meter zou moeten staan.
Voor een paard van bijvoorbeeld 1,75 meter zou de stal minimaal 3,5×3,5 meter moeten zijn. Daarbij is het het voordeligst wanneer de stal zo vierkant mogelijk is, dan beweegt het paard spontaan het meeste. Voor een merrie die moet veulenen is een stal van minimaal 3,5×4,5 meter vereist.
Waar voldoet een goede paardenbak aan?
De normale afmeting van een paardenbak is 20×40 meter. Kom je in de hogere (dressuur)klassen dan is 20×60 meter de juiste afmeting.
De bodem van de bak is van groot belang voor het behoud van je paard. Een slechte bodem kan vervelende blessures veroorzaken. Er zijn talloze keuzes in materiaalgebruik, maar een goede drainage is essentieel. Dit zorgt voor een stabiele bodem. Hoe de bak daarna opgebouwd wordt (bijv. volgens eb- en vloed systeem) is zeer uiteenlopend. Het is ook slim dat de bak goed omheind en verlicht is, zodat je ook ’s avonds kan rijden. Belangrijk is dat de gekozen techniek past bij de omgeving, de bodem en het gebruik. Specialistisch advies is daarom aan te raden.
Een bekend bedrijf voor bodems in paardenbakken is Agterberg uit Groenekan, vlakbij Utrecht.
Een paardenbak met eb- en vloedbloem
De werking van een eb- en vloed bodem is gebaseerd op de ‘capillaire werking’. Ofwel het opzuigend vermogen van zand in een paardenbak. Water dat aan de onderkant van de bodem wordt toegevoegd, wordt door middel van natuurlijke capillaire werking naar de toplaag gezogen. Hierdoor ontstaat een toplaag met de gewenste hardheid en stabiliteit.
Het waterniveau in de bak wordt geregeld met een pomp. Dit kan twee kanten op, zowel toevoegen van water als afvoeren van water. Met regen stijgt het waterpeil in de bodem. Het overtollige water wordt door middel van de pomp en het drainagesysteem afgevoerd. In periodes van droogte zakt het waterpeil en werkt de pomp omgekeerd. Vanuit een waterreservoir wordt water via hetzelfde drainagesysteem in de bodem gepompt. Dit wordt geregeld met de niveauregelaar in de pomp. Het zandpakket wordt vanaf onder voorzien van water. Hierdoor is beregenen niet meer nodig.
Wat is een paddock?
Een paddock is een klein weiland, meestal met een zandbodem. Afmetingen variëren meestal van 5×5 meter tot 25×25 meter. Een paddock is geschikt om het paard in los te zetten wanneer het op stal staat. Ook zijn paddocks geschikt om een paard in te zetten die niet teveel gras binnen mag krijgen of wanneer het paard herstellende is van een blessure, waarbij hij niet te wild mag doen. Zeker wanneer een paard ruwvoer en water krijgt in de paddock, kan een paard prima hele dagen in een paddock blijven staan.
In de endurance wordt veel gebruik gemaakt van mobiele paddocks tijdens wedstrijden.