31 oktober 2023 | Monumenten, Raadgever

Mag ik mijn monument zomaar verbouwen?

Een monument is natuurlijk niet zomaar een monument geworden. Dit wordt toegewezen vanuit de overheid omdat het betreffende pand een (cultuur)historische waarde heeft. Het is daarom ook logisch dat je niet zomaar een grote renovatie of verbouwing mag uitvoeren aan een monument. In heel veel gevallen is daar toestemming voor nodig en zul je een doordacht plan moeten opstellen. In dit plan moet duidelijk worden hoe je historische waarde van het pand wilt behouden en dat de voorgestelde verbouwing geen afbreuk doet aan deze waarde.

Geen spijker in de muur is een mythe

Natuurlijk mag je binnen de woning (waar het geen monumentale elementen betreft) gewoon kleine klusjes uitvoeren. Een schilderij of lamp ophangen mag uiteraard gewoon. Maar ga je grotere klussen uitvoeren, zoals het isoleren van de woning, het vervangen van het enkel glas of het veranderen van de indeling, laat je dan goed adviseren.

Schakel experts in en maak een plan

Bij grotere klussen is het slim om vooraf een goed plan te maken. Het Restauratiefonds biedt op dat vlak een praktische website. Maar ook lokale aannemers met een specialisme in monument zijn aan te bevelen. Uiteraard drinken wij graag een kop koffie met je. Samen kunnen we de juiste stappen vooraf bepalen zodat jij regie houdt over jouw monument.

Terug naar het overzicht