31 oktober 2023 | Monumenten, Raadgever

Is een energielabel verplicht bij een monument?

Nee, voor monumenten (rijks, provinciaal of gemeentelijk) is het hebben van een energielabel niet verplicht. Staat je woning binnen een beschermd dorpsgezicht of stadsgezicht, en is de woning zelf géén monument, dan is het energielabel wel verplicht.

Is het toch verstandig om een energielabel aan te vragen als ik ga verkopen?

Als bewoner van een monument ben je vaak trots op je woning. Het gebouw heeft een lange geschiedenis, bijzondere kenmerken en is waarschijnlijk door jullie goed verzorgd, hersteld en verbeterd. Ook op vlak van verduurzaming is er bij monument nog steeds veel mogelijk. Natuurlijk, je moet rekening houden met de elementen van de woning die monumentaal zijn, maar vaak kan ook een monument best wel goed verduurzaamd worden. Dus ondanks dat het niet verplicht is om een energielabel aan te leveren, dan het voor de potentiële koper juist een trigger zijn om wél voor jullie monument te kiezen. Download hier de uitgave ‘Verduurzamen van uw Monument’ door het Restauratiefonds.

Voor het opmaken van een energielabel bij monumenten adviseren wij altijd om een specialistisch bureau in te schakelen. Uiteraard helpen we je graag met relaties uit ons netwerk.

Terug naar het overzicht