15 oktober 2023 | Raadgever, Verduurzaming

Maak van je woning een duurzaam thuis met deze 7 tips

In een wereld waar duurzaamheid steeds meer centraal staat, is het verduurzamen van je woning niet alleen een trend, maar een cruciale stap richting een groenere toekomst. En het goede nieuws is dat het gemakkelijker is dan je denkt! Het verduurzamen van je huis heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar kan ook aanzienlijke besparingen opleveren voor je portemonnee.

In dit artikel delen we 7 eenvoudige en praktische tips om je woning milieuvriendelijker te maken, zonder dat je je levensstijl drastisch hoeft te veranderen. Van isolatie tot slimme technologieën; we laten je zien hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken.

Maar daar stopt het niet. We introduceren je ook aan Energiek; een nieuwe dienst van Mutters Makelaars en Adviseurs, en daarmee jouw partner in de reis naar een duurzamer huis. Samen gaan we op weg naar een groener, energie-efficiënter en comfortabeler thuis!

1. Isoleer je woning

Begin met isolatie, want goed geïsoleerde muren, vloeren en daken zorgen voor minder warmteverlies en lagere energierekeningen. Denk aan dubbel glas en dakisolatie voor een aangenaam binnenklimaat. Volg hierbij wel de juiste stappen in de verduurzamingscyclus.

2. Kies voor LED-verlichting

Vervang je oude gloei- en halogeenlampen door energiezuinige LED-lampen. Ze gaan langer mee en verbruiken tot 80% minder energie, wat een positieve impact heeft op je elektriciteitsrekening.

3. Gebruik slimme thermostaten

Installeer een slimme thermostaat om de temperatuur in huis efficiënt te regelen. Hiermee kun je de verwarming aanpassen aan je dagelijkse routine en energie besparen wanneer je er niet bent. 

4. Investeer in zonnepanelen

Overweeg het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Ze wekken schone energie op en verminderen je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit bespaart geld op de lange termijn en is goed voor het milieu. Ga wel eerst aan de slag met andere stappen, zodat je exact weet wat je moet opwekken om energieneutraal te kunnen wonen. 

5. Energiezuinige apparaten

Het vervangen van oude huishoudelijke apparaten kan een aanzienlijke impact hebben op je energieverbruik en de kosten die je maakt. Wanneer je kiest voor energiezuinige modellen met het A+++ energielabel, investeer je niet alleen in de toekomst van onze planeet, maar profiteer je ook direct van financiële voordelen. Als je apparaten gaat vervangen, begin dan bij de top 3 stroomslurpers. Hoe ouder het apparaat, hoe meer het apparaat verbruikt.

  1. Wasdroger
  2. Vaatwasser
  3. Koel-vriescombinatie.

6.. Minimaliseer tocht

Tocht in huis kan leiden tot warmteverlies. Dicht kieren en spleten rond ramen en deuren om energieverspilling te voorkomen. Lees hier meer over kierdichting

7. Groene tuin

Natuurlijke schaduw, zoals bomen en planten, kan je woning beschermen tegen overmatige blootstelling aan zonlicht, vooral tijdens de warme zomermaanden. Hierdoor wordt de behoefte aan airconditioning verminderd, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere elektriciteitsrekeningen. Bomen, struiken en klimplanten kunnen de omgevingstemperatuur in je tuin en directe omgeving verlagen door verdamping en schaduw te bieden. Dit helpt niet alleen je huis koel te houden, maar zorgt ook voor een comfortabele buitenruimte.

Terug naar het overzicht