31 oktober 2023 | Landelijk wonen, Raadgever

Is een voorlopig energielabel voldoende bij verkoop?

Nee, een voorlopig energielabel is niet rechtsgeldig. Voor de overdracht van je woning, bij verkoop of verhuur, dien je dan ook een definitief label te overhandigen.

Alle woningeigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid via een brief een voorlopig energielabel gekregen. Je kunt het voorlopige energielabel van jouw woning checken op: www.zoekuwenergielabel.nl.

Dit voorlopige energielabel is bedoeld om huiseigenaren bekend te maken met het energielabel en om te stimuleren om een definitief energielabel aan te vragen. Voor het bepalen van het voorlopige energielabel van een huis is gebruikgemaakt van verschillende openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van de woning, en van onderzoeksgegevens over de energiezuinigheid van vergelijkbare woningen. Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan jouw woning een beter of slechter energielabel hebben. Ga je jouw woning niet verkopen of opnieuw verhuren, dan hoef je het voorlopige energielabel niet definitief te maken (maar het mag wel).

Terug naar het overzicht