Per 1 januari 2021 is de situatie rondom het aanvragen van een energielabel veranderd. Het energielabel moet worden opgesteld door een energieadviseur én het is vanaf 1 januari 2021 verplicht om een definitief energielabel te hebben vóórdat de woning op de markt wordt aangeboden.
Energielabel aanvragen
- Vind een geschikte energieadviseur (onze collega’s helpen je graag) en vraag een offerte op;
- Bevestig de offerte en maak een afspraak met de energieadviseur;
- De energieadviseur neemt de woning ter plaatse op. Voor deze woningopname moet je aanwezig zijn;
- Zorg daarnaast dat je zoveel mogelijk informatie van de woning beschikbaar hebt, zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen.
- De energieadviseur berekent de energieprestatie en registreert deze in het centraal systeem. Hierna ontvang je het afschrift van het energielabel.
Woningopname
Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:
- de afmetingen;
- de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
- de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.
Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:
- verwarming;
- warm water;
- ventilatie;
- koeling van de woning.
Zo stelt de energieadviseur het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.
Wat kost een nieuw energielabel?
De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- type woning;
- beschikbare documenten over de woning;
- de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.
De kosten voor een energielabel komen naar verwachting bij een eengezinswoning uit op gemiddeld € 250,-. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de prijs van het energielabel.
Vereenvoudigd energielabel (VEL) en Energie-Index blijven (Ei) blijven geldig
Heb je nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vind je de ‘geldig tot’ datum.
Voorlopig energielabel niet voldoende
Het voorlopig energielabel is niet rechtsgeldig. Voor de overdracht van je woning, bij verkoop of verhuur, dien je dan ook een definitief label te overhandigen.
Uitzonderingen voor verplicht energielabel
Bij verkoop van onder meer een officieel erkend monument hoef je geen energielabel te overhandigen. Lees meer over uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid.
Een indicatie van het energielabel
Wil je op een makkelijke manier een indicatie krijgen van het energielabel van je woning, ga dan naar www.verbeteruwhuis.nl en vul daar je woninggegevens in. Behalve een indicatie van het energielabel, laat deze website ook zien hoe het energielabel verbetert als er energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie. Let op! www.verbeteruwhuis.nl geeft een inschatting van het energielabel van je woning, je kunt daaraan geen rechten ontlenen.