13 juni 2024 | Aankoop, Raadgever, Verduurzaming

Heeft het zin om te bieden op een woning met een lager energielabel?

In de huidige woningmarkt worden huizen met een hoog energielabel vaak gezien als de heilige graal. Deze woningen zijn energiezuinig, klaar voor de toekomst en hebben vaak minder onderhoud nodig. Maar betekent dit dat je een woning met een lager energielabel moet overslaan? Absoluut niet. Energiezuinige woningen zijn vaak duurder geprijsd en het is niet ongewoon dat ze voor een bedrag (ver) boven de vraagprijs worden verkocht. Hier zijn enkele redenen waarom het zinvol kan zijn om ook eens te kijken bij een woning met een lager energielabel.

Lagere verkoopprijs

Woningen met een lager energielabel zijn vaak goedkoper om aan te kopen. Dit geeft je vervolgens een groter budget voor eventuele verduurzaming, wat vooral interessant is voor kopers die bereid zijn om te investeren in duurzame upgrades. Daarnaast kun je de verduurzamingsslag maken die passend is voor jullie, in plaats van de vorige bewoners.

Potentiële waardevermeerdering

Een woning upgraden van een lager naar een hoger energielabel kan de waarde verhogen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Met de juiste verbeteringen, zoals isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of een nieuwe verwarmingsinstallatie, kun je een woning niet alleen energiezuiniger maken maar ook de verkoopwaarde verhogen. Daarnaast investeer je ook in je eigen woongenot, en pluk je zelf de vruchten van je investering.

Minder concurrentie

Doordat veel kopers zich tegenwoordig richten op woningen met een hoger energielabel, heb je kans dat het bieden op een huis met een lager label minder competitief is. Dit kan leiden tot een minder stressvol koopproces en de kans dat je overboden wordt, is kleiner.

Mogelijkheden voor maatwerk

Het kopen van een woning met een lager energielabel biedt je (financiële) mogelijkheden om je huis aan te passen aan je eigen wensen en behoeften. Zo voelt je huis ook echt als ’thuis’.

Overheidssubsidies en financiële voordelen

Veel gemeenten bieden subsidies of belastingvoordelen voor het verduurzamen van een woning. Dit kan de financiële last van het renoveren aanzienlijk verminderen, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om te investeren in een huis met een lager energielabel.

Hoewel het kopen van een woning met een hoger energielabel op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, biedt bieden op een woning met een lager energielabel ook interessante kansen. Twijfel je over wat voor jou de juiste keuze is? Neem gerust eens (telefonisch) contact met ons op om hier een kwartiertje over te sparren! We helpen je graag op weg en kunnen je ook ondersteunen bij het maken van een op maat gemaakt verduurzamingsplan. 

Terug naar het overzicht