2 november 2023 | Financiën, Raadgever

Wat is een overbruggingskrediet?

Sta je te popelen om dat prachtige nieuwe huis te betrekken, maar prijkt het ’te koop’-bord nog in je huidige tuin? Geen zorgen, bij Mutters Makelaars & Adviseurs begrijpen we de uitdagingen die dit met zich meebrengt, vooral als je die overwaarde van je oude woning nodig hebt om je nieuwe droomhuis te financieren. Gelukkig hebben we het perfecte financiële hulpmiddel voor jou: het overbruggingskrediet.

Wat houdt dit overbruggingskrediet precies in?

Stel je voor dat je een nieuw huis hebt gevonden, maar de overwaarde van je oude woning nog niet beschikbaar is. Dit kan gebeuren als de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden of als je nog geen koper hebt gevonden. Dat is waar het overbruggingskrediet van pas komt. Dan bieden diverse hypotheekverstrekkers je de mogelijkheid om een deel of het geheel benodigde bedrag te lenen bij dezelfde hypotheekverstrekker voor je nieuwe huis. En je hebt dan tussen de zes maanden en twee jaar de tijd om je oude woning te verkopen.

Belangrijk om te weten is dat niet alle hypotheekverstrekkers staan te trappelen om overbruggingskredieten te verstrekken, vanwege het risico dat ze lopen. Ongeveer de helft van de banken vereist dat je oude woning al verkocht is voordat ze een overbruggingskrediet willen verstrekken. Daarnaast wordt grondig beoordeeld of je in staat bent om de dubbele hypotheeklasten tijdens de overbruggingsperiode te dragen. Als je over voldoende overwaarde beschikt, kun je zelfs de extra lasten in het overbruggingskrediet opnemen.

Bij het afsluiten van een overbruggingskrediet kunnen notariskosten van toepassing zijn, en we adviseren om voorbereid te zijn op hogere maandelijkse hypotheeklasten. Je betaalt niet alleen de hypotheek van je nieuwe huis, maar ook die van je oude woning, evenals rente over het krediet dat je hebt afgesloten. De rente op een overbruggingskrediet is doorgaans wat hoger dan die van een reguliere hypotheek, vanwege het risico voor de hypotheekverstrekkers. Het goede nieuws is dat de rente fiscaal aftrekbaar is. Zodra de overdracht van je oude huis heeft plaatsgevonden, kun je het overbruggingskrediet in één keer aflossen. Bij Mutters Makelaars & Adviseurs staan we klaar om je te begeleiden bij elke stap van dit opwindende proces en je te helpen bij de financiering van je nieuwe droomhuis.

Meer weten over je financiën?

Schakel direct met onze experts
Terug naar het overzicht