Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan alleen de hypotheek. De zogeheten ‘kosten koper’ bestaan uit kosten voor de aankoop van de woning én kosten die je maakt om de woning te financieren. Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% lenen van de waarde van je woning. Je hebt dus altijd eigen geld nodig om de kosten koper te kunnen financieren. In dit artikel leggen we enkele kosten uit.
Notariskosten. De notaris berekent kosten voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte. Bij een koopsom en hypotheek van € 250.000,- liggen de notariskosten meestal rond de € 1.100 voor beide aktes samen.
Kosten koper. De overdrachtsbelasting (2 % van de koopsom) en de notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte vormen samen de ‘kosten koper’ (k.k.). Super nieuws voor starters, want vanaf 1 januari 2021 gaat de overdrachtsbelasting voor starters naar 0%. Dat scheelt serieus in de kosten!
Advies- en bemiddelingskosten. De hypotheekadviseur berekent kosten voor advies en bemiddeling. Deze kosten betaal je via een adviesnota. De hypotheekadviseur vraagt hiervoor een vast bedrag of een uurvergoeding.
Aanvraag van NHG. De aanvraagkosten voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zijn in 2023 0,6% van het hypotheekbedrag. Daar staat een rentevoordeel tegenover, waardoor je deze kosten snel terugverdient.
Taxatie. Om zeker te weten dat het huis voldoende waard is als onderpand, moet je de woning laten taxeren door een onafhankelijke partij. Dat kost al gauw een paar honderd euro.
Bouwtechnische keuring. Koop je een bestaand huis? Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Dat kost een paar honderd euro, maar geeft je zekerheid over de staat van de woning. De uitkomsten van de bouwkundige keuring kun je weer gebruiken tijdens de onderhandelingen.
Kosten makelaar. Maak je gebruik van een aankoopmakelaar? Hier lees je meer over de bijkomende kosten en diensten.