27 oktober 2023 | Financiën, Raadgever

Hoeveel kan ik lenen?

De vraag “hoeveel kan ik lenen?” is een van de meest gestelde vragen bij het overwegen van de aankoop van een woning. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig, omdat het bedrag dat je kunt lenen afhankelijk is van verschillende persoonlijke en financiële variabelen.

twee makelaars in gesprek

De hoogte van je inkomen is een van de meest bepalende factoren. Geldverstrekkers kijken naar wat je verdient om te bepalen hoeveel je maandelijks kunt aflossen. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Ook eventuele schulden, zoals een studieschuld of lopende leningen, hebben invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Deze schulden verminderen namelijk je leencapaciteit, omdat ze al een deel van je maandelijkse bestedingsruimte in beslag nemen.

Als je een nauwkeurige schatting wilt maken van wat je kunt lenen, is het gebruik van een rekentool een goede eerste stap. Via de rekentool van Financieel Fit kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen op basis van je persoonlijke situatie.

Een belangrijke tip: houd er rekening mee dat lopende leningen en financiële verplichtingen – zoals die van een creditcard, een telefoonabonnement of een privé lease auto – vaak geregistreerd staan bij de Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). Deze registraties worden door geldverstrekkers gecheckt en kunnen van invloed zijn op de maximale hoogte van je hypotheek.

Terug naar het overzicht