19 oktober 2023 | Aankoop, Raadgever

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is jouw steun en toeverlaat tijdens de aankoop van een woning. Een woning kopen is een leuk, spannend maar niet alledaags proces. Er komt veel op je af, en in sommige gevallen moet je ontzettend snel beslissingen kunnen nemen. Hoe prettig is het dan om een ervaren vakspecialist naast je te hebben staan om op terug te vallen?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar gaat met je mee tijdens bezichtigingen, controleert de belangrijke stukken, doet de onderhandeling en controleert of de afspraken juist worden vastgelegd. Je kunt een aankoopmakelaar daarnaast ook als coach zien; iemand die je in sommige gevallen een spiegel voorhoudt of je behoedt om in een valkuil te stappen.

Voor veel verkopende makelaars en verkopers hebben kijkers met een aankoopmakelaar bovendien een streepje voor. Dit laat namelijk zien dat je serieus bent, je goed hebt voorbereid en bereid bent om te investeren om tot een passende woning te komen!

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten voor een aankoopmakelaar variëren, uiteraard. Veel makelaars bieden een vast tarief voor het aankooptraject. Dit vaste tarief ligt gemiddeld tussen de €3.000,- en €4.000,-. Vaak is dat op basis van No cure No Pay – dus je hoeft pas iets af te rekenen als er succesvol een woning is aangekocht. Dit betekent niet dat je onbeperkt woningen kunt bezichtigen met de aankoopmakelaar. Is het na vijf tot zeven woningen nog niet gelukt iets aan te kopen, dan is het vaak zaak om de eisen en wensen bij te stellen en aanvullende afspraken te maken.

Overigens is het ook heel gebruikelijk om een prestatietarief af te spreken. Bijvoorbeeld 10% van het onderhandelingsresultaat (vraagprijs -/- koopsom), maar vaak wordt daarin wel een minimum gehanteerd, dat gelijk ligt aan de vaste bedragen van hierboven.

Bij Mutters Makelaars & Adviseurs hanteren wij een vast tarief, zodat vooraf voor iedereen duidelijk is waar je aan toe bent. Lees hier meer over onze aankoopservice.

Wanneer betaal ik een aankoopmakelaar?

In principe betaal je een aankoopmakelaar via de eindafrekening bij de notaris.

Kan een aankoopmakelaar ook een verkoopmakelaar zijn?

Ja, dit kan en mag. Wij kunnen zowel jouw eigen woning verkopen, en je tegelijkertijd helpen met aankopen van je nieuwe droomwoning.

Het is overigens niet toegestaan om als aankoopmakelaar op te treden bij een woning die wij zelf in de verkoop hebben. Dat zou ook een beetje vreemd zijn. Wij adviseren dan altijd om een andere aankoopmakelaar in te schakelen, voor dit ene traject.

Welke aankoopmakelaar moet ik kiezen?

Als je ons inschakelt als aankoopmakelaar werken we de komende periode veel met elkaar samen. Het is daarom heel erg belangrijk dat je vertrouwen hebt in onze werkwijze, maar ook dat we een persoonlijke klik hebben. Dat geldt overigens ook voor ons.

Wij vinden dat een aankoopmakelaar echt toegevoegde waarde kan bieden als hij de omgeving goed kent, een groot lokaal netwerk heeft maar ook partners heeft die weer kunnen inspelen op jullie wensen.

Uiteindelijk moet je ook afgaan op je gevoel. Een woning kopen is geen kleine stap, en daarom is het ook belangrijk om een goed gevoel over je adviseurs, zoals een aankoopmakelaar, te hebben.

Terug naar het overzicht