19 oktober 2023 | Aankoop, Raadgever

Wanneer schakel ik een aankoopmakelaar in?

Je bent al een tijdje op zoek naar een woning en het wil maar niet lukken om de juiste match te vinden. Bovendien: een woning kopen is hartstikke spannend, dan is het fijn als je professionele begeleiding kunt krijgen in dit proces. Je kunt op verschillende momenten een aankoopmakelaar inschakelen.

  • Vanaf de start van de zoektocht

Er zijn aankoopmakelaars die je helpen met het daadwerkelijke zoeken naar de geschikte woning die aansluit op je woonwensen. Je neemt samen de wensen door en de makelaar gaat actief voor je zoeken. Het leuke is dat de makelaar je soms suggesties toestuurt waar je zelf niet aan had gedacht. Je kunt dan denken aan een kleinere woning die eenvoudig uit te bouwen is, of waar een dakkapel voldoende ruimte toevoegt voor die ene missende slaapkamer.

  • Vanaf de eerste bezichtiging

Soms heb je zelf al een woning gevonden, maar is het wel fijn als de aankoopmakelaar met je meegaat. Deze kijkt toch op een andere, vaktechnische manier naar een woning en zal ook de kritische en slimme vragen kunnen stellen aan de verkopend makelaar. Ter plekke kunnen jullie al je vragen stellen en samen sparren over de mogelijkheden van de woning.

  • Advies

Als je al een woning gevonden hebt maar je hebt behoefte aan een second opinion, dan is het goed mogelijk om contact op te nemen met een aankoopmakelaar. Uiteraard kent deze de woning dan niet van binnen, maar je kunt je wel laten informeren over de buurt, de ligging of ontwikkelingen in de nabije omgeving. Lokale kennis is ontzettend belangrijk voor een aankoopmakelaar, daarmee kan hij jou helpen om de juiste keuze te maken.

  • Onderhandeling

Ga je voor het eerst een woning kopen, of weet je dat je het lastig vindt om te onderhandelen, dan is dit hét moment om de aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar kan de onderhandeling voor je voeren, maar overlegt natuurlijk wel iedere stap met je. Maar doordat de aankoopmakelaar op afstand staat kan hij je ook rationeel adviseren of de volgende stap nog wel verstandig is. Omdat het kopen van een huis ook een emotioneel proces is, is het vaak wel fijn om even in die spiegel te moeten kijken.

Wil je advies of begeleiding van ons? Neem gerust contact met ons op, we drinken graag een kopje koffie samen om kennis te maken!

Terug naar het overzicht