7 december 2021 | Kantoornieuws, Makelaardij, Nieuws

Zo wordt de waarde van een woning bepaald

De waarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Hierbij zijn een aantal factoren belangrijk. Samen met Sylvia van Zantvoort, makelaar en taxateur bij Mutters Makelaars, nemen we ze door.

Sylvia: “De belangrijkste factor voor een waardebepaling is de ligging van een huis. Ligt de woning in een mooie wijk, is er een park in de buurt of kijk je uit op een flatgebouw? Staat het huis aan een doorgaande weg of aan een zandpad en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Dit soort elementen zijn van invloed op de waarde. 

Ook het gebied waarin een huis staat is belangrijk: huizen in een vergrijzende of krimpregio zijn minder waard dan vergelijkbare panden in een bruisende stad. Huizen in grote steden zijn vaak duurder omdat er sprake is van een ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn.” 

Staat van het huis

Taxateurs letten niet alleen op de ligging. Ook de staat van het huis is van belang. “Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in, moeten de kozijnen op korte termijn vervangen worden… ik kijk er allemaal naar”, aldus Sylvia. Ook het functioneren van de Vereniging van Eigenaars kan van invloed zijn op de waarde van het huis, net als de duurzaamheid: hoe lager de energiekosten, hoe hoger de waarde.

Vergelijkbare woningen

Al die factoren bij elkaar bepalen met elkaar de waarde van de woning. Helaas bestaat er geen standaard waardesjabloon dat je over een huis kunt leggen. “Daarom kijk ik ook altijd goed naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en check ik alle mogelijke (juridische) bronnen die me iets over de waarde kunnen vertellen”, vertelt Sylvia.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is een indicatie van wat een huis waard is, vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van een huis. Aan de hand daarvan kan de gemeente uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen. Meestal ligt de vraagprijs van een huis hoger dan de WOZ-waarde. Om een goed bod te kunnen doen, is het dus essentieel om de waarde van een woning te weten.

De WOZ-waarde van een huis kun je gemakkelijk opvragen, maar geeft een niet heel betrouwbaar beeld van hoeveel een woning precies waard is. Sterker nog: er kan een groot verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde zitten. Dat komt omdat de gemeente elk jaar de WOZ- waarde berekent en de waarde een jaar ‘achterloopt’. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met een nieuwe keuken of badkamer, bijvoorbeeld. 

Zelf de waarde checken

Je kunt ook zelf de waarde van een woning checken. Het is altijd handig om eens op funda te kijken voor welke prijs de woningen in de buurt van jouw droomhuis verkocht zijn. Hoewel de vraagprijs niet hetzelfde is als de woningwaarde, geeft dat toch een aardige indicatie. Wil je meer informatie, dan kun je de eerdere verkoopprijs van de woning opvragen bij het Kadaster. Via onze website kun je ook een indicatie opvragen van alle woningen. Maar idealiter schakel je een aankoopmakelaar in, een lokale specialist die naar alle aspecten kijkt die van invloed zijn op de woningwaarde.

Even een kwartiertje sparren met de makelaar?

Bekijk al onze aankooppaketten

Niet de vraagprijs

Onthoud: de woningwaarde is niet hetzelfde als de vraagprijs. Die kan rustig hoger of lager liggen en misschien gaat jouw bod daar nog wel overheen. Sylvia: “Dat hoeft geen probleem te zijn. De waarde van het huis gaat voor een koper lang niet altijd over de ligging en de stenen, maar is veel meer gebaseerd op gevoel. Als je het idee hebt dat dit jouw droomhuis is waar je nooit meer weg wilt, komt de waarde voor jou hoger te liggen en ben je bereid meer te betalen.” 

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning, wil je je woning laten taxeren of wil je advies over de aankoop van je droomwoning? Wat je vraag ook is, we helpen je graag op weg! Via onderstaande knop kom je snel met ons in contact. 

Terug naar het overzicht