11 januari 2021 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

Voordeel op je hypotheekrente door een hogere WOZ-waarde

Diverse instanties geven aan dat in 2021 de gemiddelde WOZ-waarde zal stijgen, gemiddeld met 6 tot 8%. De kans is dus groot dat ook de WOZ-waarde van jouw huis omhoog gaat. De meeste gemeentelijke belastingen worden bepaald op basis van de WOZ waarde, dus je eerste gevoel is, die moet niet te ver stijgen! Maar een hogere WOZ-waarde kan ook een ander effect hebben, namelijk kan in bepaalde gevallen de hypotheekrente omlaag worden gebracht.

Hoe werkt dat dan? Dat leggen we je graag uit.

 Hypotheekrente vs. Risicoklasse

De hypotheekverstrekker kijkt altijd naar de de LTV, in simpele taal, de verhouding tussen de waarde van het huis en de hoogte van de hypotheek. Op basis van de verhouding tussen deze twee wordt bepaald in welke risicoklasse je hypotheek valt. Als jij een woning koopt met een hypotheek die aan de bovenkant van je leencapaciteit zit, loopt de hypotheekverstrekker een groter risico. Dus stellen ze de hypotheekrente naar boven bij.. Als de waarde van de woning ten opzichte van een hypotheek hoog is loopt de hypotheekverstrekker minder risico, en dat zorgt dus voor een lagere hypotheekrente, want er is een lagere risico opslag.

Verlagen van de hypotheekrente

Vaak staat op de website van jouw bank wat de rentetarieven zijn voor de verschillende risicoklassen. Hierbij geldt wel dat voor een lopende hypotheek de risicoklassen worden gebruikt, die golden op het moment van afsluiten van je hypotheek. Door af te lossen op je hypotheek wordt de verhouding tussen de marktwaaarde en hypotheekschuld vaak beter en gunstiger met het betreffende effect op de hypotheekrente. De WOZ waarde dat dit dus eigenlijk zonder dat extra hoeft at te lossen.

Lagere rente: wat moet ik doen en waar moet ik op letten?

Het kan zijn dat de bank het rentebedrag automatisch wordt aangepast wanneer er is afgelost. Maar dat doet de hypotheekverstrekker niet als de WOZ-waarde van je huis is gestegen: dan moet je zelf in actie komen!

Onderzoek dan eerst of je in aanmerking komt voor een lagere rente. Het kan namelijk zo zijn dat het voor jouw hypotheek niet geldt, of dat de risicoklasses te ver uit elkaar liggen. We kijken graag met je mee maar ook kan het slim zijn om je goed te laten informeren door een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld door Anco of Wilbert van Financieel Fit. Ze kunnen altijd even met je meedenken om te kijken wat het slimst is in jouw situatie.

Heb je nog vragen of wil je contact over de waarde van je huis?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze makelaars staan voor je klaar om je te helpen en te adviseren. Dat is onderdeel van onze service en voor ons geWOON bijzonder.

Terug naar het overzicht