Inmiddels is het eerder regel dan uitzondering: bieden boven de vraagprijs. In deze krappe woningmarkt staan huizen inmiddels te koop voor een vanaf prijs en wordt inmiddels in 60 procent van de gevallen de vraagprijs van de woning overboden. Dat is voor veel kopers helemaal niet gunstig, omdat je vaak geen idee hebt hoeveel je moet overbieden om ook maar enigszins kans te maken op de woning. Daarnaast brengt overbieden ook financiële risico’s met zich mee.
Financiële plaatje in beeld
In de eerste plaats is het heel belangrijk dat je zelf je financiële plaatje goed voor ogen houdt. Dat is in situaties waarin je heel graag iets wilt hebben – in dit geval de woning – heel lastig. Dit geldt overigens voor iedere fase waarin de woningmarkt zich bevindt, maar in deze tijd van krapte helemaal. Het is heel gemakkelijk om je (emotioneel) te laten meeslepen en meer te bieden dan je eigenlijk financieel kan opbrengen. Helemaal omdat je als koper in het duister tast over de hoogte van de andere biedingen. Je bent dan snel geneigd meer te bieden om je kansen te vergroten.
Eigen geld
Op dit moment mag je maximaal 100% van de waarde van de woning aanvragen voor een hypotheek. Heb je nog wat eigen geld dan kun je dat natuurlijk altijd gebruiken boven op de hypotheek, waarmee je boven dat bedrag kunt bieden. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je wellicht nog wat wilt verbouwen in de woning. Wanneer je dus al aan je maximale hypotheek zit en je geen eigen geld hebt, zal je die plannen nog even moeten uitstellen.
Onder water
Overbieden houdt ook in dat je woning direct ‘onder water’ staat. Dat houdt in dat je woning minder waard is dan de taxatiewaarde. Dat hoeft natuurlijk niet direct een probleem te zijn. Dat wordt het pas op het moment dat er een restschuld dreigt wanneer je de woning wilt verkopen. Ondanks dat de huizenprijzen nog steeds in de lift zitten, moet je er rekening mee houden dat deze trend stopt en de waarde daalt. Omdat je woning nu al onder water staat, maak je dat verschil op dat moment nooit meer goed.
Tips om verstandig te overbieden
Om in aanmerking te komen voor een woning, kom je in deze woningmarkt niet altijd onder een overbieding uit. Het hoeft ook geen probleem te zijn, als je de gevolgen maar goed blijft overzien.
- Zorg dat je altijd goed inzicht hebt in je financiële situatie. Wat kun je maximaal lenen en wat wil je maximaal aan eigen geld in de woning stoppen?
- Weet waar je in stapt. Voorzie je nog veel onderhouds- of verbouwingskosten, houd hiermee rekening op het moment dat je gaat overbieden. Zorg dat er financiële ruimte is om deze kosten te dekken.
- Zet vooraf voor jezelf een maximumbedrag op papier en houd je daaraan. Laat je niet meeslepen op het moment suprême en blijf bij je plan. Daar heb je later echt baat bij.
Bedenk vooraf welke financiële gevolgen jouw bod heeft en bepaal wat dit voor jou betekent op zowel de korte als de lange termijn. Dan is het geen probleem om te overbieden. Onze partner Financieel Fit kan je helpen om je financiele situatie in kaart te brengen. Ze bieden zelfs de mogelijkheid om zonder voorbehoud te kunnen bieden als je Premium klant wordt.
Schakel een aankoopmakelaar in
Als ervaren aankoopmakelaar kunnen we je buitengewoon helpen met het aankopen van je woning. Op deze pagina vind je alle informatie over het aankooptraject!