2 februari 2022 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Verbouwen, Woningmarkt

Vanaf 1 februari verplicht duurzaam verbouwen

Heb je verbouwplannen? Vanaf 1 februari geldt een nieuwe wet die stelt dat je bij een grote verbouwing je woning direct moet verduurzamen. Met het verplichten van energiebesparende maatregelen bij een ingrijpende verbouwing voldoet Nederland aan de Europese richtlijnen op het gebied van verduurzamen.

Onder een ingrijpende verbouwing wordt verstaan dat je minimaal 25 procent van je woning vernieuwt of verbouwt, waarbij je vaak ook tijdelijk niet in de woning kunt wonen. Een nieuwe keuken of een aanbouw valt niet direct onder de ingrijpende verbouwing.

Hybride warmtepomp

Het plaatsen van een hybride warmtepomp is een populaire manier van verduurzaming. Met een hybride warmtepomp verwarm je het grootste deel van het jaar je hele woning door de warmte uit de buitenlucht te halen. Je cv-ketel slaat alleen nog aan voor het verwarmen van tapwater en wanneer het buiten erg koud is.

Zonnepanelen

Ook het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van glas, vloeren, muren en daken is populair. Zowel je gas- als je energierekening daalt aanzienlijk met deze vormen van verduurzaming.

Subsidie

Per 1 januari 2022 gelden nieuwe regels omtrent de subsidie op het verduurzamen van een woning. Voor het treffen van isolatiemaatregelen of het plaatsen van een warmteboiler stijgt de subsidie bijvoorbeeld van 20 naar 30 procent op de gemiddelde totale investeringskosten. Je kunt hiervan gebruik maken op het moment dat je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. 

En waarom zou je het ook niet verplichten? Met het verduurzamen van je woning help je naast het milieu ook – helemaal met de torenhoge energiekosten van vandaag – je eigen portemonnee een handje. Je verhoogt daarnaast het woonplezier en de waarde van je woning.

Plannen om te verduurzamen? Raadpleeg Groenpand! 

Heb jij plannen om in 2022 je woning te verduurzamen? Onze partner Groenpand kan je daarbij helpen. Met hun Eerste Hulp Bij Energie helpen ze jou om te kijken waar je energie kunt besparen en welke maatregelen jij zou kunnen treffen. Je leest er hier alles over.  

Terug naar het overzicht