1 december 2017 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

Onderzoek naar gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek

De gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek gaat misschien toch haar terugkeer maken. De Tweede Kamer heeft donderdag een motie aangenomen waarin Bart Snels (GroenLinks) en Elbert Dijkgraaf (SGP) pleiten voor onderzoek naar een aflossingsverplichting tot 70 procent van het hypotheekbedrag. Dit meldt het FD.

Huizenbezitters die gebruik willen maken van de hypotheekrenteaftrek moeten sinds 2013 hun lening binnen 30 jaar volledig aflossen. Dit om te verkomen dat woningen massaal onder water komen te staan als de huizenprijzen dalen. Ook levert dit voor geldverstrekkers minder risico’s op.

Hoge kosten

Deze aflossingsverplichting zorgt er volgens Snels en Dijkgraaf echter voor dat mensen ‘in het spitsuur van hun leven’ op hoge kosten worden gejaagd, terwijl er geen inhoudelijke reden is om het volledige bedrag binnen 30 jaar af te lossen. Ze stellen dat ook wanneer een hypotheek voor 70% is afgelost, de risico’s voor banken en huizenbezitter beperkt zijn.

CDA motie

Allen het CDA en D66 stemden tegen de motie van Snels en Dijkgraaf. Het CDA diende eerder een motie ter verandering van de hypotheekregels in. Hierin stellen initiatiefnemers Pieter Omzigt en Erik Ronnes dat huizenbezitters hun huidige hypotheek in stappen moeten kunnen aflossen met een nieuwe hypotheek die ze tegen de huidige lage rente kunnen afsluiten.

Woningeigenaren kunnen in veel gevallen jaarlijks 10% tot 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag kosteloos aflossen. Als consumenten dit doen met een nieuwe hypotheek die ze tegen een lage rente afsluiten, en die ze ieder jaar ophogen met het bedrag dat ze aflossen, hebben ze uiteindelijk een voordelige hypotheek. Zo kunnen consumenten tot honderden euro’s per maand besparen, beredeneren Omzigt en Ronnes.

Menno Snel

Deze motie is inmiddels aangenomen. De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën vrijdag de opdracht gegeven dit mogelijk te maken. Daartoe moet hij in gesprek met hypotheekverstrekkers en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Neem contact met ons voor een vrijblijvende afspraak en we kunnen u wegwijs maken! Voor alles rondom het krijgen en aanvragen van een hypotheek maken wij gebruik van de kennis van onze gespecialiseerde partner De Hypotheekadviseur Leerdam

(Bron: VastgoedActueel) 

Terug naar het overzicht