23 september 2021 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

NHG-grens stijgt naar €355.000,-

De kostengrens van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt volgend jaar verhoogd naar € 355.000,-. De reden hiervoor is de enorme stijging van huizenprijzen in Nederland, waardoor er steeds minder huizen te koop zijn voor een bedrag onder de NHG-grens.

Minister wil koopproces transparanter maken met biedlogboek

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie kan in 2021 voor woningen tot €325.000,-. NHG verzekert huizenkopers ervan dat ze hun hypotheek kunnen aflossen wanneer een partner overlijdt of een relatie stukloopt. Kopers betalen een eenmalig bedrag voor deze garantie en hypotheekverstrekkers bieden een lagere rente aan. In 2020 lag de grens nog op € 310.000 euro, in 2019 op € 290.000 euro. De grens wordt berekend op basis van de gemiddelde woningprijs in juni, juli en augustus.

Vanwege de snelle prijsstijging  (naar verwachting kost een gemiddelde koopwoning volgend jaar € 400.000,-) zijn er steeds minder huizen te koop voor een bedrag onder de NHG-kostengrens. NHG maakt zich zorgen over deze trend en vindt het belangrijk dat mensen gebruik kunnen blijven maken van de hulp die zij kan bieden bij financiele problemen of restschulden. Door de grens te verhogen hoopt NHG vooral dat consumenten zoals zzp’ers, starters en flexwerkers toegang houden tot een hypotheek met een vangnet.

Waar de grens voor het aanvragen van een hypotheek met NHG omhoog gaat, wordt de premie vanaf 1 januari 2022 juist verlaagd. Nu is deze 0,7%, dit wordt 0,6%.

Terug naar het overzicht