5 december 2022 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

NHG-grens gaat omhoog naar € 405.000

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2023 omhoog naar € 405.000,-. In 2022 ligt de grens nog op € 355.000,-. De verhoging moet meer huizenkopers toegang geven tot een hypotheek met NHG, wat dient als vangnet op het moment dat men te maken krijgt met gedwongen verkoop of schulden.

Elk jaar weer worden de hoogte van de NHG en de daarbij horende borgtochtprovisie opnieuw bepaald. Deze laatste blijft gelijk aan de provisie van 2022, wat betekent dat kopers 0,6% borgtocht betalen voor het afsluiten van een NHG-hypotheek. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2023 € 429.300,-.

Voorheen werd de NHG-grens gebruikt om te bepalen wat een betaalbare koopwoning is. Omdat de inkomens dit jaar minder hard zijn gestegen dan de NHG-grens, wordt daar nu vanaf gezien en worden deze twee losgekoppeld. Het kabinet hanteert de huidige grens (€355.000,-) voor regionale woondeals die eind dit jaar en begin volgend jaar worden vastgeld conform het programma Woningbouw. Tot en met 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen, realiseren, waarvan tweederde “betaalbaar”.

Volgens minister van Volkshuisvestign en Ruimtelijk Ordening Hugo de Jonge is het belangrijk dat veel kopers toegang houden tot een hypotheek met NHG, zeker gezien de huidige schaarste op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen. “Kopers lopen met de NHG minder financiële risico’s en betalen vaak een lagere hypotheekrente. Ook krijgen kopers hulp bij het financieren van het verduurzamen van hun huis. Door de forse verhoging van de NHG-grens krijgen meer huizenkopers financiële zekerheid”, aldus De Jonge.

Terug naar het overzicht