11 november 2021 | Makelaardij, Nieuws, Woningmarkt

Minister wil koopproces transparanter maken met biedlogboek

Als het aan demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ligt, gaan makelaars werken met een automatisch biedlogboek. Hiermee moet het koopproces transparanter worden gemaakt. Mutters Makelaars & Adviseurs doet momenteel al mee met de pilot Eerlijk Bieden van brancheorganisatie VBO.

Volgens Ollongren moeten kopers en verkopers van een huis de zekerheid hebben dat het biedproces eerlijk en transparant verloopt. Ze wil dat alle makelaars gaan werken met een automatisch gegenereerd biedlogboek, waarmee de ruimte om niet integer te handelen verdwijnt. 

Brancheorganisatie VBO startte in september al een pilot in samenwerking met Eerlijk Bieden. Mutters Makelaars doet mee aan deze pilot en de eerste woningen zijn inmiddels met behulp van Eerlijk Bieden verkocht. 

Bart-Jan Mutters: “Eerlijk Bieden houdt in dat iedereen de mogelijkheid krijgt om een bod, inclusief eventueel ontbindende voorwaarden, uit te brengen op een woning. De hoogte van de biedingen en de bijbehorende namen zijn niet zichtbaar zolang er kan worden geboden. Pas nadat de inschrijving gesloten is, worden de biedingen zichtbaar. Deze bespreken wij dan met de verkopers en daarna wordt een keuze gemaakt. Deze transparante manier van bieden bevalt tot nu toe goed voor alle partijen!” 

Voorlopig is het de bedoeling dat VBO haar makelaars aan zal sporen om gebruik te maken van het biedlogboek. Als dit niet snel genoeg gaat, wil Ollongren een verplichting door middel van wetgeving introduceren. Bovendien moeten makelaars aan de slag met een verbeterplan om de regels in het koopproces duidelijker te maken.

Terug naar het overzicht