3 november 2017 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

Maximaal lenen is niet áltijd een voordelige optie

Maximaal lenen voor uw hypotheek: slim? Niet altijd. Wanneer gaat u voor de hoofdprijs en wanneer kiest u voor een hypotheek die wat vriendelijker is voor uw portemonnee?

Waar u 3 jaar geleden 103% over de totale waarde van uw nieuwe huis mocht lenen, is dat in 2018 nog maar 100%. Wat houdt dat precies in?

Uit eigen zak

Stel, de marktwaarde van uw huis is €200.000,-. U kunt dan maximaal een hypotheek van € 202.000 krijgen. € 2000 meefinancieren klinkt leuk, maar valt in de praktijk tegen: uw ‘kosten koper’ zijn waarschijnlijk al een paar duizend euro meer. Een deel van deze ‘k.k.’ (makelaar, notaris, hypotheekadviseur) moet u dus uit eigen zak kunnen betalen.

Of u nu wel of niet maximaal gaat lenen: zorg altijd voor een spaarpotje om een deel van de kosten koper mee te betalen. Tenzij u kiest voor een ‘vrij op naam’-huis (meestal nieuwbouw), dan hebt u die kosten niet. Wel heeft u dan ook vaak te maken met kosten waar u rekening mee zult moeten houden. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer.

Uw toekomst

Voordat u een definitieve keuze maakt, is het goed te dromen over de toekomst: wordt uw nieuwe huis een tussenstop of wilt u er járen blijven wonen, denkt u aan één of meer kindjes, bent u verzekerd van uw baan of kunnen bezuinigingen weleens roet in het eten gooien? Alles hangt af van uw persoonlijke omstandigheden.

Check, check, dubbelcheck

Bekijk voordat u een krabbel zet onder de hypotheekakte deze checklist. Hoe ziet dit er bij u uit:

  • uwinkomsten- & uitgavenplaatje
  • de hoogte van uw spaarrekening
  • uwtoekomstplannen
  • de hoogte van de hypotheekrente
  • de waarde van het huis dat uw wilt kopen

Heeft u alles voor uzelf op een rijtje? Mooi. Dat praat meteen een stuk makkelijker bij de hypotheekadviseur, de volgende stap in het afsluiten van uw lening.

Terug naar het overzicht