13 juli 2021 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

Huis kopen wil niet lukken; welke eisen kan ik bijstellen?

Als het kopen van een huis niet lukt, kun je eerst afzien van het kopen. Het nadeel van het uitstellen is dat je steeds meer moet betalen voor een huis door de stijgende huizenprijzen. Door het bijstellen van jouw wensen kan het kopen mogelijk toch lukken. Let wel op welke woonwensen je doorstreept. Je moet er later geen spijt van krijgen. Welke eisen aan een koopwoning kun je laten varen?

Het team van Mutters Makelaars & Adviseurs staat altijd voor je klaar

Door de gezinssamenstelling kun je vier slaapkamers nodig hebben. Gaan voor een huis met maar drie slaapkamers is geen optie. Meerdere kinderen op één slaapkamer kan, maar is op de langere termijn wellicht niet wenselijk. Maar niet alle eisen zijn strikt noodzakelijk. Door het inperken van de eisen voor een koopwoning, krijg je een ruimere keuze.

Is het vinden van een huis met karakter een echte eis?

Veel potentiële huizenkopers hebben hun pijlen gericht op een jaren ‘30 woning. Dergelijke huizen hebben karakter en uitstraling, maar door de grote vraag naar deze huizen zijn de prijzen hoog. Je kunt ook kiezen voor een huis met minder karakter aan de buitenkant. Door de manier van stylen en inrichten van het huis, kun je zorgen voor de juiste sfeer in het huis. Je ziet je huis toch vaker aan de binnenkant dan aan de buitenkant.

Verruim je zoekgebied

Door het zoeken in een groter gebied, komen er huizen in beeld die mogelijk ook nog beter betaalbaar zijn. Je hebt bijvoorbeeld de voorkeur voor een huis in Amsterdam of Rotterdam. Door ook de randgemeenten mee te nemen in je zoekopdracht, krijg je meer keuze en ook nog tegen lagere prijzen. Vanuit een randgemeente kun je mogelijk ook nog sneller op je werk en bij je vrienden komen dan met een huis aan de andere kant van de stad. Neem je reisafstand en de reisduur wel mee bij het zoeken in een ruimer gebied.

Huis kopen met achterstallig onderhoud

Je voorkeur gaat uit naar een huis dat goed onderhouden is. Huizen met achterstallig onderhoud zijn goedkoper en er is minder vraag naar. Als het kopen niet lukt kun je ervoor kiezen om een huis te kopen waar nog het nodige aan moet gebeuren. Let wel goed op wat je nog aan kosten moet verwachten. Laat vooraf inschatten hoe hoog de kosten worden en laat het huis bouwkundig keuren. Dat is altijd aan te raden, maar bij een huis met achterstallig onderhoud is het zelfs riskant om van de bouwkundige keuring af te zien.

Toch geen vrijstaande woning

Vrijstaande huizen zijn duurder dan bijvoorbeeld hoekwoningen. Voor het woongenot hoeft het niet veel uit te maken of je aan iemand vast woont of niet. Moderne huizen hebben goede geluidsisolatie, waardoor je ook met een hoekwoning geen geluiden hoort van de buren. Door niet meer specifiek voor vrijstaand te gaan, kun je voor veel minder geld een huis kopen. Niet kiezen voor vrijstaand moet je op de langere termijn niet tegen gaan staan. Maak dus wel de afweging of je echt tevreden kunt zijn met een huis dat niet vrijstaand is.

Toch een huis kopen zonder een garage

Een huis kopen zonder een garage is een flinke opoffering. Van deze voorwaarde kun je afstappen als de garage niet noodzakelijk is voor jou. Een auto hoef je niet perse in een garage plaatsen. Moderne auto’s kunnen het aan om regen en stormen te trotseren. Potentiële kopers die een garage nodig hebben voor hun hobby, kunnen een garage niet schrappen uit de wensenlijst.

Terug naar het overzicht