24 januari 2018 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

Huis kopen onder voorbehoud keuring wordt de standaard

Huizen kopen onder voorbehoud van financiering én bouwkundige keuring wordt de standaard in het nieuwe modelkoopcontract. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken met branche- en consumentenorganisaties afgesproken. Het modelkoopcontract gaat in per 1 februari.

Wie koopt onder voorbehoud zegt daarmee dat hij of zij de woning koopt, onder de voorwaarde dat de hypotheek rondkomt en dat de bouwkundige keuring niks geks oplevert. Steeds meer mensen zien echter af van kopen onder voorbehoud omdat zij graag degene willen zijn die het huis ’mogen’ kopen, de verkoper houdt immers niet zo van voorwaarden waarmee de koper onder de deal uit kan komen.

De verkoper kan dat soort eisen steeds vaker stellen. Het is namelijk vaak dringen op de woningmarkt. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil die praktijk ontmoedigen omdat er veel risico’s voor de koper aan kleven. Ze ziet deze afspraak dan ook „als een belangrijke stap om de consument in een vaak krappe woningmarkt beter te beschermen.”

Het blijft met het nieuwe modelkoopcontract mogelijk om af te zien van kopen onder voorbehoud. Alleen moet in de nieuwe situatie dit recht dan uitdrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Dat zou het bewustzijn van kopers moeten vergroten. Ook wordt er in het standaard contract gewezen op de risico’s van het schrappen van kopen onder voorbehoud.

(Bron: Telegraaf.nl) 

Terug naar het overzicht