24 april 2024 | Duurzaamheid, Nieuws, Raadgever, Verduurzaming

Hoe een groen energielabel de waarde van je woning kan verhogen

Woningen met een groen energielabel blijken aanzienlijk meer waard te zijn dan die met een minder milieuvriendelijk label, soms wel tienduizenden euro’s meer. Recent onderzoek, uitgevoerd door Brainbay in samenwerking met de NVM, toont aan dat een woning met label A gemiddeld €69.000 meer waard is dan dezelfde woning met label G. Bovendien zijn de waardeverschillen tussen de labels de afgelopen tijd steeds groter geworden.

In het eerste kwartaal van 2024 was het verschil per vierkante meter tussen een woning met label A en label G maar liefst €610. Met een gemiddelde prijs van €3.850 per vierkante meter voor label A tegenover €3.240 voor label G, loopt het verschil bij een standaard woning van 113 vierkante meter op tot een aanzienlijke €69.000.

Deze waardestijging is geen trend: door de jaren heen hebben we gezien dat woningen met een beter energielabel consequent meer in waarde stijgen. Dit wordt deels gedreven door de stijgende energieprijzen en een toenemend bewustzijn over duurzaam wonen. Verrassend genoeg zijn huizen met een label B of hoger nu zelfs meer waard dan tijdens de piek van de markt in april 2022, terwijl huizen met een label D of lager achterblijven.

Snellere verkoop en overbiedingen

Volgens het Brainbay-model, dat de impact van energielabels op de waarde onafhankelijk beoordeelt, verkopen huizen met een groener label ook sneller. Een huis met label A tot C is gemiddeld binnen vier weken verkocht, terwijl dit voor huizen met label E tot G één tot drie weken langer kan duren. Bovendien worden woningen met een groener label vaker boven de vraagprijs verkocht, vooral die met label B.

Overweeg je om je woning te verduurzamen? Het financiële voordeel is overduidelijk. Een upgrade van label G naar C kan leiden tot een gemiddelde waardestijging van 11,3%, wat neerkomt op ruim €40.000. Hoewel de initiële kosten van verduurzaming aanzienlijk kunnen zijn, worden deze vaak ruimschoots gecompenseerd door de waardestijging en de besparing op energiekosten.

Huishoudens krijgen meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning. Hoe beter het energielabel, hoe meer er geleend mag worden. Dit bedrag kan oplopen tot wel €50.000,-. Hoewel deze verandering nog geen grote prijsstijgingen teweeg heeft gebracht, biedt het wel kansen, vooral voor kopers van nieuwbouwwoningen.

Investeren in een groen energielabel is dus niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een slimme financiële beslissing die de waarde en aantrekkelijkheid van je woning aanzienlijk kan verhogen! Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen? Neem contact op met Bart-Jan. Hij is onze verduurzamingsexpert en kan je alles vertellen over wat handig is voor jou(w woning).

Terug naar het overzicht