20 september 2018 | Duurzaamheid, Nieuws

Experts pleiten voor apk-keuring zonnepanelen

Experts pleiten voor een wettelijke APK-keuring voor zonnepaneelinstallaties om de brandveiligheid van dat soort systemen beter te garanderen. De brand- en elektrotechnische experts vinden dat nodig, nu blijkt dat het aantal zonnepaneelbranden in 2018 sterk is toegenomen. Dit jaar waren er 21 branden met zonnepanelen, waarvan 12 woningbranden. “Belangrijk is dat we zicht krijgen op het probleem. Nu rennen we achter de feiten aan”, zegt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het kennisinstituut voor de brandweer. 

De gevaren van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Maar niet elk zonnepaneel wordt even kundig geplaatst en ook slijtage ligt op de loer. Rosmuller wil dat een eigenaar wordt verplicht om een erkend bedrijf eens in de één of twee jaar de panelen en aansluitingen na laat kijken. “Om te zien of deze nog steeds conform de specificaties in orde zijn.”

Overheid

Risico-expert Jurjen Burghgraef wil dat we onze zonnepanelen net zo laten nakijken zoals we dat doen met onze auto en CV-installatie. “U moet zo’n zonnepaneel en omvormer periodiek na laten kijken.”

“Installateurs zijn verplicht om vakwerk af te leveren conform de elektrotechnische regels voor bouw, maar de overheid houdt daar geen toezicht op”, zegt Pouw Jongbloed van het Nederlands Normalisatie Instituut NEN. Die instantie schrijft voor waar elektrotechnische installaties in gebouwen wettelijk aan moeten voldoen.

‘Hoog tijd’

Daarom is hij voorstander van een APK-keuring, zodat de eigenaar zelf verplicht wordt om zijn zonnepaneelinstallatie bij oplevering en daarna periodiek op veiligheid te laat controleren.

“Maar naast het instellen van een APK-keuring voor de gebruiker moet vooral  de installatiebranche zich achter hun oren krabben over het werk dat ze afleveren”, zegt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). “Het is hoog tijd dat de branche voldoet aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld aan het installeren van zonnepanelen.”

Meer weten over zonnepanelen?

Neem contact op met onze partner Groenpand! 

Terug naar het overzicht