18 januari 2021 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Verbouwen, Woningmarkt

Bod uitbrengen op een woning: wat is de beste strategie?

Een bod uitbrengen op een huis en benieuwd wat daarvoor de beste strategie is? Een bod doen op een huis is een spannend spel, tussen jou en de verkoper. Met een paar handige tips kun je een slim bod doen, waarmee je de kansen vergroot om je nieuwe droomwoning aan te kunnen kopen. Aan de hand van de onderstaande drie tips kun je een goed bepalen.

We snappen dat het kopen van een huis spannend is. Het is geen alledaagse gebeurtenis en het is dan wel fijn om een ervaren partij naast je te hebben staan. Dus mocht je na onderstaande tips nog even willen overleggen, neem dan even contact met ons op!

Taxatierapport van je woning

Help me bij aankopen

Bieden op een huis: 3 slimme tips

Wil je een bod uitbrengen op een huis? Met deze slimme tips is de kans groot dat je uiteindelijk tot succes komt en je nieuwe droomwoning kunt aankopen!

Zorg voor de juiste voorbereiding

De goede voorbereiding voor het aankopen van een woning is het halve werk. Dit begint met het bekijken wat je leencapaciteit is en er voor te zorgen dat je bepaald wat je maximaal wilt betalen. Dit kun je berekenen op basis van je maandlasten. Hou er rekening mee dat je tegenwoordig maximaal 100% van de koopsom kunt financieren en dat je in de meeste gevallen ook overdrachtsbelasting moet betalen.

Tip: als aankoopmakelaar onderhandelen wij dagelijks over de aankoop en verkoop van woningen. Hierdoor weten we wat de woning ook écht waard is. We bekijken alle factoren, zoals de ligging, WOZ waarde en recente transacties in de omgeving van de woning

Geef een argument bij je bod en maak het persoonlijk

Als je het bod op een huis echt serieus wil laten zijn is het een goed idee om het bod te onderbouwen met argumenten. Maar wellicht net zo belangrijk is een persoonlijke brief met je motivatie en enthousiasme voor deze woning.

Hoe kun je dat nu slim aanpakken? Dit zou een goed voorbeeld kunnen zijn: “Omdat ik het een erg leuk huis vindt doe ik een bod dat direct aan bovenkant zit van wat ik kan betalen, dus daarom wil ik een openingsbod doen van €375.000,-” Je moet hier natuurlijk nog wel een een beetje speling overhouden, want anders is er weinig te onderhandelen.

Door het doen van een openingsbod is de kans is groot dat er een onderhandeling wordt geopend. Dit zal vaak gebeuren als er nog wat ruimte tussen het openingsbod en de vraagprijs ligt. Hou natuurlijk wel in gedachten dat het gat niet te groot moet zijn, dan zou het kunnen overkomen als een wanhoopsdaad en wordt je bod niet serieus genomen. Als direct een eindbod wilt doen, geef dan aan dat je niet verder kunt gaan dan dit bedrag, bijvoorbeeld omdat je ook kosten moet maken voor de nieuwe keuken, nieuwe badkamer of schilderwerk. Bij een eindvoorstel is vaak slim om voor een wat bijzonder bedrag te kiezen, bijvoorbeeld €380.265,-. Zo kun je de indruk wekken dat je letterlijk ‘je spaarpot hebt omgekeerd’ om tot je laatste bod te komen.

Het toevoegen van een persoonlijk verhaal of een persoonlijke brief kan ook vaak werken. Het is altijd goed om te laten zien wie je bent, en waarom jij het zo leuk zou vinden om daar te mogen wonen. Verkopers hebben vaak jarenlang ergens gewoond en volop herinneringen in het huis gemaakt. Het is dan fijn om te weten wie er na hen komt te wonen. Vaak wordt de woning gegund aan mensen die de moeite hebben genomen iets over zichzelf te vertellen.

Onderhandelen doe je over meer dan de prijs alleen

In een onderhandeling zijn meerdere factoren waar je rekening mee kunt houden. Natuurlijk is de opleverdatum een belangrijk onderdeel. Flexibiliteit als koper kan hierbij vaak makkelijk zijn, want zo kun je mee schuiven met de gewenste oplevering van de verkopers en is er een extra argument. Soms is het mogelijk om voordelig gordijnen of andere roerende zaken over te nemen, zoals een losse koelkast of op maat gemaakte losse kast.

Het beste bod uitbrengen op een huis

Het beste bod uitbrengen op een woning of benieuwd naar onze andere diensten? We helpen je graag om je woning te verkopen en staan je als koper bij met handige adviezen, slimme tips en een onderhandelingsstrategie. Maar we hebben ook veel informatie over belangrijke andere zaken zoals verduurzaming, erfdienstbaarheden of aanvullende clausules.

Onze dienstverlening stopt niet bij de aankoop of verkoop van je huis. Wij kiezen voor een duurzame en lange relatie waarbij je gehele wooncarrière klaar staan om je te adviseren. Ga je verbouwen, verduurzamen of ben je gewoon benieuwd naar de huidige stand van zaken? Geef gewoon eens een belletje, dan komen we langs voor een kop koffie! Dat klinkt misschien anders dan anders, maar voor ons is dat gewoon bijzonder!

Benieuwd wat we in Leerdam, Heukelum, Asperen of Beesd als makelaar voor je kunnen betekenen? Neem via onderstaande knop contact met ons op!

Terug naar het overzicht