Veel gestelde vragen over taxeren

Is een taxatierapport verplicht?
Als je een huis koopt is een taxatierapport niet verplicht. Maar wil je een hypotheek afsluiten of aanpassen? Dan vragen de meeste hypotheekverstrekkers om een gevalideerde taxatie. Dit ligt aan de hoogte van de hypotheek ten opzichte van je inkomsten en het aandeel eigen geld én verschilt per geldverstrekker.

Ook als je je huis gaat verkopen is een taxatierapport niet verplicht. Vaak komt een makelaar langs voor een waardebepaling. Hierbij gebeurt ongeveer hetzelfde, maar dan minder gedetailleerd uitgewerkt en onofficieel. Zo’n waardebepaling is dus niet geldig bij de geldverstrekker. Soms moet je je eigen huis laten taxeren voor de aankoop van een nieuw huis. Dit geldt als er een overbruggingshypotheek nodig is.

Wat als de taxatie lager uitvalt dan de koopprijs?
Als de getaxeerde waarde lager is dan de koopsom, dan zal je als koper het verschil uit eigen geld moeten betalen.
Wat als de taxatie hoger uitvalt dan de koopprijs?
Dat biedt kansen. Mogelijk val je dan in een lagere risicoklasse. En dan krijg je rentekorting.
Hoe lang is een taxatierapport geldig?
Een taxatierapport is maar beperkte tijd geldig. De geldigheid van een taxatierapport verschilt per geldverstrekker. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is een taxatierapport 6 maanden geldig. Dit betekent dat op het moment dat je de hypotheek aanvraagt, het taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers gebruiken een termijn van 3 maanden. Kijk dus altijd goed welke termijn jouw geldverstrekker hanteert.

Waarom is het maar beperkt geldig?

Een taxatierapport is een momentopname. De marktwaarde kan snel veranderen, als de woningmarkt verandert.

Moet ik mijn huis helemaal opruimen voor een taxatie?
Alles hoeft niet brandschoon en netjes opgeruimd te zijn. De taxateur kan prima door alles heen kijken wat niet te maken heeft met de bouwkundige staat van het huis. Het is wel handig om te zorgen dat alles in zoverre is opgeruimd dat de taxateur overal bij kan.
Kan ik ook een spoedtaxatie aanvragen?
Ja, dat kan uiteraard. Want soms kan het zo zijn dat je binnen een paar dagen een taxatie nodig hebt. Wij bieden die mogelijkheid, en leveren het rapport binnen 2 werkdagen op. Sneller is eigenlijk niet mogelijk, omdat het NWWI het rapport moet valideren. Dit kan tot 24 uur duren.

Houdt er wel rekening mee dat de kosten voor een spoedtaxatie hoger liggen. In plaats van €850,- betaal je voor een spoedtaxatie €975,- incl. btw en validatiekosten

Mijn hypotheekverstrekker vraagt om een snelle waardeverklaring, mag dat?
Nee, en dat weten ze ook. Wij mogen geen waardeverklaring afgeven, dat is in de regelgeving niet toegestaan. De enige mogelijkheid is om een taxatierapport te laten opstellen

Taxatierapport nodig?

We gaan snel voor je aan de slag!

Maak direct een afspraak