Arkel, gemeente Molenlanden

Arkel behoort tot de gemeente Molenlanden. Arkel beschikt over diverse faciliteiten, en is voor een dorp ´goed voorzien´. Een slager, bakker, supermarkt, diverse andere winkels vindt u in winkelcentrum ´de Peperhof´. Daarnaast zijn er de sportclubs, zoals tennisvereniging Arkel, Voetbalvereniging  ASV Arkel, en in sportcentrum ´de Lingehof´ zijn er diverse binnensport verenigingen actief.

"Een hecht dorp met een eigen verhaal" 

Arkel, Giessenlanden

Het basisonderwijs is tevens in Arkel aanwezig. Voor het voortgezet onderwijs ben je op Gorinchem aangewezen, waar zich een grote diversiteit aan scholen heeft gevestigd.

Utrecht is met minder dan 30 minuten autorijden te bereiken. Breda, Rotterdam en ’s-Hertogenbosch zijn ook makkelijk bereikbaar. Arkel heeft een eigen treinstation en staat in verbinding met de lijn Dordrecht – Geldermalsen.

De naam Arkel ontstond waarschijnlijk uit de benaming Arcloa. Met de begrippen 'ark' = kleine sluis of 'dam' en 'lo' = waterloop. Het dorp moet al vrij vroeg bewoond zijn geweest. Een lijst van inkomsten uit landerijen anno 983 meldt de naam Arkel. In 999 werd in een oorkonde gesproken over Villa Arclo (villa = dorp).

De geschiedenis van Arkel is nauw verweven met die van Gorinchem. De Heren van Arkel hadden het hier lange tijd voor het zeggen. De kern van Arkel moet vroeger gelegen hebben rond de plaats van de huidige koepelkerk. Dit bijzondere kerkgebouw dateert van 1855. Huise Schoonzigt aan de Stationsweg werd gebouwd in 1764. Deze woning staat op een zandrug. De omgeving bestond vroeger uit een zeer groot bos van voornamelijk eikenbomen dat tot aan Nieuwland liep. In de onmiddellijke nabijheid ziet men de uit 1851 daterende prachtige korenmolen Jan van Arkel. De twee riviertjes De Giessen en De Linge geven het landschap een bijzondere charme.

Lees alles over de historie van Arkel op Plaatsengids.nl 

Bekijk het actuele woningaanbod in Arkel 

Ben je op zoek naar een makelaar in Arkel

Als specialist in de regio helpt Mutters Makelaars & Adviseurs je graag bij het verkopen, aankopen of taxeren van je woning in Arkel. 

      Terug naar het overzicht
 

(Foto copyright en credit: http://rens.marskamp.nl/)