Wat zijn de WOZ-waarde ontwikkelingen?

Uiteraard is ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar de hoogte en de stijgingspercentages van de onroerendezaakbelasting (OZB) in de Nederlandse gemeenten. Dat is iedere keer weer een even leerzame als verbazingwekkende exercitie. De hoogte van die belasting hangt van twee factoren af.

In de eerste plaats van de WOZ-waarde van uw woning (WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaak). Die wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld. In de tweede plaats is natuurlijk het percentage van belang dat je over die waarde van de woning moet berekenen. Dat percentage wordt door de gemeenteraad bepaald.

Uit de steekproef van Eigen Huis blijkt dat de ozb volgend jaar gemiddeld met 1,7% stijgt, maar een kwart van de gemeenten verhoogt de OZB met meer dan 3%.

In onze regio zijn dit de ontwikkelingen:

GemeenteVerschil t.o.v. 2017
Leerdam+ 0,5% 
Lingewaal+ 1,3% 
Vianen - 1,5% 
Culemborg + 1,9% 
Gorinchem + 2,4% 
Geldermalsen - 0,1% 
Zederik + 3,2% 
Giessenlanden - 3,1% 
U woont in een andere gemeente, bekijk uw stijging of daling hier.


Tegen de hoogte van de tarieven kan geen bezwaar gemaakt.

Die worden immers democratisch vastgesteld. Sommigen gemeenten gebruiken de ozb om de eigen financiële situatie goed te houden.

Tegen de hoogte van de WOZ-waarde kan wel bezwaar worden gemaakt, bijvoorbeeld op grond van feitelijke onjuistheden in de beschikking (verkeerde oppervlakte of inhoud) of als er een duidelijke afwijking is ten opzichte van vergelijkingsobjecten die de gemeente gebruikt bij de waardebepaling. Ook kan onvoldoende rekening zijn gehouden met omgevingsfactoren die een negatieve invloed hebben op de waarde. Het is altijd goed een kritische blik op de WOZ-waarde te werpen als de aanslag in de eerste maanden van volgend jaar op uw vloermat ploft. Zo nodig kunnen wij u helpen bij het beoordelen van uw kansen en het indienen van een bezwaarschrift En: als u gelijk krijgt, betaalt u geen kosten die u gemaakt heeft in de procedure.

Voor meer informatie over het maken van bezwaren verwijzen we u naar deze pagina: WOZ Bezwaar 2018