Het is natuurlijk prachtig wonen in een grote en gerenoveerde woonboerderij. Er zijn veel voordelen en nadelen te bedenken. In deze blog proberen we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje te zetten!
Bij het kopen van een woonboerderij komen veel aspecten kijken. Het is daarom ook verstandig om een expert op het gebied van landelijk wonen in de arm te nemen. Als sinds 2003 zijn wij lokaal de specialist op het gebied van landelijk wonen. Wanneer u vragen heeft over de haken en ogen bij het kopen van een woonboerderij, wij zijn geheel vrijblijvend beschikbaar voor een verkennend gesprek.
Woonboerderij te koop - en nu?
Vaak zijn er in het geval van woonboerderijen sterke emoties die een rol spelen. Vaak zijn de rust, natuur en de ruimte belangrijke argumenten vóór het kiezen van een woonboederij. Aan de andere kant zit je vaak wel verder buitenaf en is het onderhoud een veelgehoord tegenargument.
Als specialist op het gebied van landelijk wonen hebben wij de belangrijkste voor- en tegenargumenten op een rijtje gezet.
Voordelen van een woonboerderij
Landelijk wonen is relatief goedkoop
Landelijk wonen is meestal goedkoper. De huizenprijzen in de steden stijgen fors in tegenstelling tot de prijzen op het platteland. Daarnaast krijg je relatief veel waar voor je geld. Woonboerderijen hebben vaak een woonoppervlak van meer dan 200 m2 en staan regelmatig op grote percelen. Zo vindt je dus rust en ruimte op eigen terrein
Er zijn minder files in landelijke gebieden
In de verstedelijkte gebieden staan elke dag files. In de landelijke gebieden zijn files veel minder aan de orde van de dag. Daarnaast is het leven 'buitenaf' überhaupt minder gejaagd. Het leven in het buitengebied is rustiger en 'de achterdeur' staat vaak nog open.
Je kunt kiezen uit een ruimer aanbod
Als je landelijk wilt wonen heb je vaak meer keuze, zonder dat je bang hoeft te zijn dat die leuke boerderij binnen week verkocht is. Op het platteland staan namelijk relatief veel huizen te koop. In grote steden wordt de woningmarkt door de hoge vraag alsmaar krapper en krapper.
Zoveel ruimte dat je kunt delen
Droomboerderij gevonden maar hij is toch wat te groot? In veel gemeenten is het mogelijk om een dubbele woonbestemming aan te vragen. Zo kun je samen met ouders of een ander gezin de woning kopen en verbouwen tot twee aparte woningen. Ideaal, want dan heb je direct je beste vrienden of de oppas om de hoek.
Veel ruimte voor hobby's of werk
In veel gevallen treffen we bij woonboerderijen grote schuren aan. Deze zijn perfect voor het realiseren van een kantoor aan huis, of dienen als stallen voor de eigen dieren. Ook paardenfaciliteiten komen we regelmatig tegen. Zo biedt een woonboerderij vaak veel mogelijkheden voor het uitvoeren van hobby's of werk aan huis.
Zelfvoorzienend
Omdat een woonboerderij vaak samen gaat met een flink stuk grond is het een mooie uitdaging om te voorzien in levensmiddelen. Wat dacht je van een grote moestuin om het hele jaar van te genieten. Kippen voor de verse eieren. Vaak is er zelfs ruimte genoeg voor meerdere fruitbomen om te zorgen voor de vitamientjes.
Maar natuurlijk zitten er ook wel wat haken en ogen aan het kopen van een boerderij.
Onderhoudskosten
Boerderijen zijn vaak oud en niet altijd even goed onderhouden. Dit betekent dat er veel onderhoudskosten aan vast kunnen zitten. Tel hier bij op dat de boerderijen en de bijbehorende percelen vaak groot zijn, en je kunt een behoorlijke kostenpost tegemoet zien. Een bouwkundig onderzoek kan helpen bij het bepalen van de te verwachten kosten.
Gedateerd en verbouwing
Een woonboerderij wordt vaak voor de lange termijn gekocht. Dat zorgt er ook voor dat de huidige bewoners er vaak al tientallen jaren wonen. Zodoende komen we veel woonboerderijen tegen die gedateerd zijn. Comfortabel om te wonen, maar ze voldoen niet altijd aan de eisen van deze tijd. Uiteraard biedt dit wel een kans om de woonboerderij weer helemaal naar de eigen zin te maken.
Ieder weekend grasmaaien
Ja, een veel gehoord tegenargument. Een woonboerderij heeft vaak veel grond en ruimte. Dat zorgt er ook voor dat je regelmatig onderhoud zult moeten plegen aan het 'land'. Snoeien, maaien, knotten, zagen, kloven en zaaien. Het hele jaar door zijn er wel taken te verzinnen.
Je hebt bij een boerderij minder kans op overwaarde
Er wordt weinig tot geen stijging in prijzen verwacht voor huizen in het buitengebied, dit in tegenstelling tot de sterke stijging in de steden. Dit heeft als gevolg dat overwaarde op je huis kan uitblijven. Onderzoek dat dus goed voor je een boerderij aankoopt als investering.
Soms zit je vast aan een vergunningstraject
Sommige boerderijen hebben nog een agrarische bestemming. Voordat je erin mag wonen moet de bestemming gewijzigd worden naar een woonbestemming, en dat kost tijd. Vaak duurt het omzetten zo’n negen maanden.
Moet ik het nou wel of niet doen?
Dit is een keuze waar wij u als specialist graag in begeleiden. Bovenstaand zijn maar een aantal aspecten van alles waar opgelet moet worden! Uiteindelijk zorgen we er samen voor dat u de voor u passende woonboerderij vindt en koopt. Dan zult u daar nooit spijt van krijgen.