Leuk feitje over Blauw-Witte schildjes aan klassieke gebouwen

U kent ze wel, de herkenbare blauw-witte schildjes op diverse klassieke gebouwen en monumenten. Er zijn zelfs eigenaren van rijksmonumenten die zo'n schildje willen 'aanvragen' om aan de gevel te kunnen hangen.

Leuk feitje

Dit schildje heeft een andere betekenis en heeft niet persé met een monument te maken. Dit schildje is echter bedoeld als internationaal kenmerk van gebouwen die in tijden van bijvoorbeeld oorlog beschermd moeten worden. Zo kan een modern pand waarin een waardevol archief zit ook een schildje dragen. Als eigenaar van een rijksmonument kunt u het blauw-witte schildje niet aanvragen. Dit is in Nederland alleen voorbehouden aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Maar hoe herken ik dan wel een Rijksmonument?

Daar is een ander type schildje voor bedacht. Het oranje-witte Rijksmonumentenbord markeert voor iedereen zichtbaar de rijksmonumenten van Nederland. Als eigenaar van een rijksmonument kunt u het bord op vrijwillige basis aanschaffen. Het is verkrijgbaar in 3 formaten en is gemakkelijk te bevestigen. De productie en distributie van het Rijksmonumentenbord is uitbesteed aan de ANWB. U bestelt ze hier

Voor meer informatie over monumenten kunt u terecht in de Mutters Makelaardij Kennisbank!

Daarvoor gaat u naar www.muttersmakelaardij.nl/kennisbank en opent u de categorie 'Monumenten'