Snel zoeken

Wat is vermoedelijk de invloed van het coronavirus op de woningmarkt?

Op dit moment is het lastig inschatten wat het daadwerkelijke effect op de woningmarkt gaat zijn. Er zijn teveel onzekerheden die van invloed zijn en iedere situatie is uniek. Toch kunnen we op basis van onze ervaring, een aantal onderzoeken en gegevens een aantal hele voorzichtige conclusies trekken:

Een crisis met een houdbaarheidsdatumCorona virus woningmarkt

Een parallel met de ‘bankencrisis’ in 2008 wordt regelmatig getrokken. Toch is er een verschil. De ’bankencrisis’ werd veroorzaakt door systeemfouten en structurele problemen in de financiële markten. Er was weinig zicht op een snelle oplossing en heeft het ook jaren geduurd voordat alle problemen waren opgelost. Een epidemie zoals deze zal nooit eeuwig aanhouden. Op dit moment is niet te voorspellen hoe lang deze situatie aanhoudt, maar experts noemen termijnen tussen 6 en 18 maanden. Dit is lang, maar er is een horizon.

Prijzen lijken te stabiliseren

In de eerste nieuwsberichten uit China (bron: Zillow) lijkt het beeld te ontstaan dat de huizenprijzen stabiel blijven. Dat is ook wat men geconcludeerd heeft in 2003 tijdens de SARS uitbraak van destijds. Logischerwijs is er in beide periodes een afname van het aantal huizen te zien, mensen zijn voorzichtig en wachten ontwikkelingen af. Geen garanties, maar historisch gezien dalen huizenprijzen tijdens een epidemie nauwelijks.

Actiefste groep in de woningmarkt zijn de mensen die wel moeten kopen..

Deze groep mensen zit letterlijk klem tussen wal en schip. Het zijn woningzoekers met een harde deadline, want er is een datum voor de overdracht van hun huidige woning. We zien dat deze groep zich nog actief over de markt beweegt en op korte termijn gedwongen is een nieuwe woning te huren of te kopen.

De overheid ondersteunt ZZP’ers, werknemers en ondernemers op ongekende wijze

De overheid heeft aangegeven dat de ‘zakken diep’ zijn. Ze willen daarmee aangeven dat ze de komende maanden de opgebouwde reserves willen inzetten om de inkomens van alle inwoners van Nederland op peil te houden. Deze maatregelen zijn uniek en nog nooit op een dergelijke schaal uitgerold. Op deze manier zal de overheid er voor proberen te zorgen dat de economie niet tot stilstand komt en mensen aan hun verplichtingen (zoals hypotheek) kunnen blijven voldoen.

Er blijft een tekort op de woningmarkt en dat loopt alleen maar verder op.

Veel bouwplaatsen liggen stil, de Nederlandse bevolking groeit. Twee indicatoren die er voor zullen zorgen dat de vraag op de woningmarkt het aanbod in de komende jaren zal blijven overstijgen. Voor de grote steden leidt dit tot problemen, maar in een groot deel van onze regio lijkt er nog regelmatig doorstroom in de markt te zitten.

Daarnaast geldt dat er altijd mensen zullen zijn die moeten of willen verhuizen. Ook in deze periode. Dat kan te maken hebben met persoonlijke keuzes, wensen, gezinsuitbreiding, verandering van baan. Deze mensen zullen huizen kopen en verkopen.

Onzekerheid blijft…

Logisch, want niemand weet precies wat hij moet verwachten. “Heb ik morgen nog wel een baan…?”, “Kan ik mijn vaste lasten blijven betalen?”. Allemaal logische vragen die uit onzekerheid naar voren komen. Deze onzekerheid zal er voor zorgen dat meer mensen de komende periode de kat even uit de boom zullen kijken.

En nu?

In alle gevallen geldt dat iedere situatie een andere aanpak en insteek vergt. Wil je toch stappen zetten op de woningmarkt? Laat je goed voorlichten door adviseurs. Uiteraard staan wij voor je klaar, maar ook onze partners van Financieel Fit bieden volop mogelijkheden om je door deze lastige tijd te loodsen.
Wij bieden de mogelijkheid om via videocall op veilige wijze een persoonlijk gesprek te voeren.  

Neem contact op bij vragen

MM Raadgever

Via onze MM Raadgever kun je overige veelgestelde vragen betreffende het Corona-virus bekijken

Naar de MM Raadgever