Geen energielabel bij de verkoop van uw woning? Dan krijgt u voortaan direct een boete van 170 euro

Verkopers van een woning krijgen voortaan direct een boete als het energielabel ontbreekt. Wel gaan de boetes omlaag. Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt. De energiezuinigste huizen krijgen een A-label, de minst zuinige woningen een G-label. Het energielabel is sinds 1 januari 2015 verplicht voor huiseigenaren op het moment dat zij hun huis verkopen of verhuren.

Tot nu toe riskeerden woningverkopers een voorwaardelijke geldstraf als ze geen geldig energielabel beschikbaar stelden aan de koper. Die boete verviel als de woningeigenaar het energielabel alsnog registreerde.

Voortaan legt de verantwoordelijke Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een geldstraf op zonder de mogelijkheid de overtreding achteraf te herstellen. Het gaat om 170 euro voor particulieren en 340 euro voor organisaties. Dit was 405 euro voor iedereen.

Ruim 90 procent van de verkopers beschikt over een energielabel bij de verkoop van de woning.

Mutters Makelaardij helpt!

Overigens zorgen wij bij de verkoop van uw woning voor de juiste begeleiding bij het aanvragen van een label! Meer weten of het aanvragen van uw energielabel? Neem gerust contact met ons op.