Prinsjesdag 2021: dit zijn de plannen voor de woningmarkt

2021 was een bewogen jaar. Niet alleen door het coronavirus, maar ook door de val van het kabinet, de Tweede Kamer verkiezingen en een nog steeds lopende formatie. Tel daar de krapte op de woningmarkt en de bijbehorende prijsstijgingen van woningen bij op en je hebt dit jaar een Prinsjesdag waarop veel mensen smachten naar antwoorden en oplossingen. Welke plannen en maatregelen met betrekking tot de woningmarkt kunnen we verwachten voor 2022?


 

Ondanks de huidige overspannen woningmarkt komt het kabinet nog niet met ‘harde’ ingrepen zoals het verlagen van de hypotheekrenteaftrek of het afschaffen van de verhuurderheffing voor woningcorporaties. Dergelijke maatregelen wil ze (momenteel) niet doorvoeren omdat ze te discutabel zijn. Doordat het kabinet demissionair is, kunnen er tevens niet al te grote stappen worden genomen. De volgende plannen werden gisteren wel gepresenteerd: 


Antimisbruikbepaling startersvrijstelling

Voor personen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning kopen, geldt een startersvrijstelling (tot vier ton) voor de overdrachtsbelasting. Helaas lijkt er nog wel eens misbruik te worden gemaakt van deze vrijstelling, daarom komt er een nieuwe maatregel die moet voorkomen dat verkrijgers van deze vrijstelling extra overdrachtsbelasting besparen door de aanschaf van de volle eigendom te splitsen. 


1 miljard euro voor snellere bouw

De zogeheten Woningbouwimpuls wordt verlengd. Het kabinet trekt opnieuw 1 miljard euro uit - 100 miljoen euro per jaar voor de komende tien jaar -  zodat gemeenten sneller betaalbare woningen kunnen realiseren. 


Opkoopbescherming

Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2022 gebruikmaken van opkoopbescherming. Dit moet in gewilde gebieden voorkomen dat woningen zomaar worden opgekocht voor de verhuur, zodat ze bereikbaar blijven voor mensen die er zelf willen wonen. 


Verlaging verhuurderheffing

De verhuurderheffing wordt vanaf 2022 verlaagd met 30 miljoen euro per jaar. Voor woningcorporaties en particuliere verhuurders betekent dit dat zij minder heffing hoeven te betalen over de woning(en) die zij verhuren. 


Verduurzamen woningen en gebouwen

Om woningen en gebouwen sneller te verduurzamen trekt het kabinet ruim 1,3 miljard euro uit. Hiervan gaat ruim 500 miljoen euro naar een nationaal isolatieprogramma, 300 miljoen gaat naar tegemoetkomingen van een elektrische warmtepomp en een cv-gasketel. Om vastgoed voor politie, justitie, scholen en ziekenhuizen sneller te verduurzamen wordt nog eens 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. 


Verkoop onder voorwaarden

Wanneer woningcorporaties of projectontwikkelaars zogenaamde ‘verkoop onder voorwaarden (VoV)’-woningen terugkopen van particulieren, hoeven zij vanaf 1 januari 2022 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. In 2021 gold nog een overdrachtsbelasting van 8 procent. Dit soort woningen wordt door woningcorporaties vaak met forse korting verkocht aan starters of mensen met een lager inkomen.  

 

Lees hier de volledige Miljoenennota 2022.