Zo wordt de waarde van een woning bepaald

De waarde wordt bepaald door makelaars en taxateurs. De belangrijkste factor voor de waardebepaling is de ligging van het huis. ‘Ligt het in een mooie wijk, is er een park in de buurt of kijk je uit op een flatgebouw? Staat het aan een doorgaande weg of aan een zandpad en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Het is allemaal van invloed op de waarde’, aldus makelaar en taxateur Sylvia van Zantvoort.

Daarnaast is het gebied waarin een huis staat belangrijk: huizen in een vergrijzende of krimpregio zijn minder waard dan vergelijkbare panden in een bruisende stad. Ook zijn huizen in grote steden vaak duurder omdat er sprake is van een ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis toch wel willen hebben. Sylvia van Zantvoort

Tussen de WOZ- en de marktwaarde zit regelmatig een groot verschil

Meestal ligt de vraagprijs van een huis hoger dan de WOZ-waarde. Om een goed bod te kunnen doen, is het dus essentieel om de waarde van een woning te weten.

Staat van het huis

Taxateurs letten niet alleen op de ligging. Ook de staat van het huis is van belang. ‘Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in, moeten op korte termijn de kozijnen vervangen worden… ik kijk er allemaal naar’, aldus Sylvia. Ook het functioneren van de Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de waarde van het huis, net als de duurzaamheid: hoe lager de energiekosten, hoe hoger de waarde.

Vergelijkbare woningen

Al die factoren bij elkaar bepalen met elkaar de waarde van de woning. Helaas bestaat er geen standaard waardesjabloon dat je over een huis kunt leggen. ‘Daarom kijk ik ook altijd goed naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en check ik alle mogelijke (juridische) bronnen die me iets over de waarde kunnen vertellen’, vertelt Sylvia.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is een indicatie wat een huis waard is, vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van een huis. Aan de hand daarvan kan de gemeente uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen.

De WOZ-waarde van een huis kun je gemakkelijk opvragen, maar geeft een niet heel betrouwbaar beeld van hoeveel een woning precies waard is. Sterker nog: er kan een groot verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde zitten. Dat komt omdat de gemeente elk jaar de WOZ- waarde berekent en de waarde een jaar ‘achterloopt’. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met een nieuwe keuken of badkamer, bijvoorbeeld. 

Zelf de waarde checken

Dat kun je als woningzoeker zelf ook doen. Het is altijd handig om eens op funda te kijken voor welke prijs de woningen in de buurt van jouw droomhuis verkocht zijn. Hoewel de vraagprijs niet hetzelfde is als de woningwaarde, geeft dat toch een aardige indicatie. Wil je meer informatie, dan kun je de eerdere verkoopprijs van de woning opvragen bij het Kadaster. Ook via http://www.waardebepalingmutters.nl kunt u een waardebepaling aanvragen, u krijgt de waarde dan direct toegestuurd.

Niet de vraagprijs

Nogmaals, de woningwaarde is dus niet hetzelfde als de vraagprijs. Die kan rustig hoger liggen en misschien gaat jouw bod daar nog wel overheen. Dat hoeft geen probleem te zijn, aldus taxateur van Zantvoort: ‘De waarde van het huis gaat voor een koper lang niet altijd over de prijs voor de ligging en de stenen, maar is veel meer gebaseerd op gevoel. Als je het idee hebt dat dit jouw droomhuis is waar je nooit meer weg wilt, komt de waarde voor jou hoger te liggen en ben je bereid meer te betalen.’ 

Wat is mijn huis waard?

Wij bieden u de mogelijkheid om via onderstaande knoppen een gratis onlinewaardebepaling aan te vragen, of een volwaardige taxatie.

Online waardebepaling of Taxatie aanvragen