Maximale leenbedrag is per 1 januari verlaagd naar 100%

U overweegt om een huis te kopen? Per 1 januari 2018 is het maximale leenbedrag verlaagd naar 100 procent.

Hoeveel u maximaal kunt lenen is onder andere afhankelijk van de woningwaarde. De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van de woning wordt ook wel loan-to-value genoemd. Sinds 2013 wordt de loan-to-value ieder jaar met één procent verlaagd. Kon u in 2013 nog 105 procent van de woningwaarde lenen, vanaf 2018 kunt u nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen.

Consequenties

Bij de aanschaf van een woning komen extra kosten kijken, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Deze kosten bedragen gemiddeld zes procent van de koopsom. Vanaf 2018 zult u alle bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen. U hebt dus meer eigen geld nodig dan voorheen.

Vooral voor starters kunnen de nieuwe leennormen van grote invloed zijn. Volgens het Centraal Planbureau zou de helft van de starters de koop van een woning moeten uitstellen door een gebrek aan eigen vermogen.
 

Meer weten over het aanvragen van een hypotheek?

Neem contact met ons voor een vrijblijvende afspraak en we kunnen u wegwijs maken! Voor alles rondom het krijgen en aanvragen van een hypotheek maken wij gebruik van de kennis van onze gespecialiseerde partner De Hypotheekadviseur Leerdam