Verhoogt vergroening de prijs van mijn huis?

Verduurzamingsexpert IJmert Muilwijk van onze partner Groenpand neemt u graag mee in zijn gedachten gang over bovenstaande vraag.

IJmert begint: "De gemiddelde Nederland verhuist eens in de 7 jaar. Dat zal bij ons in de regio vast wat minder vaak zijn, maar toch. Investeringen in verduurzamen van je woning hebben vaak een terugverdientijd van een jaar of 7. Best wel kans dus dat voordat de investering goed en wel terugverdient is je gaat verhuizen. " 

Niet doen dan maar? 

Volgens IJmert is dat veel te kort door de bocht. "Sterker nog, er zijn mensen die juist omdat ze hun huis gaan verkopen nog eens goed investeren in het omlaag brengen van de energierekening." Uit diverse onderzoeken komt namelijk naar voren dat huizenkopers steeds vaker de toekomstige energiekosten meenemen in het koopbesluit. Zo bleek uit onderzoek van Motivaction

"44 procent van de Nederlanders koopt liever een huis met zonnepanelen dan een huis zonder panelen. Een op de drie wil hiervoor best meer betalen, gemiddeld 4000 euro. Veel mensen die een huis kopen hopen daar toch minimaal 10 jaar te gaan wonen."

€24.000,- investeren of aan de energiemaatschappij betalen? 

IJmert rekent voor: "Een oud slecht geïsoleerd huis zonder energie-investeringen kan zo €200 in de maand kosten aan energie. Dat is €2400 per jaar. 

Dus als je dat huis koopt neem je ook het besluit €24.000 aan energie uit te gaan geven in de komende 10 jaar. En dan neem ik nog niet mee dat de belastingen flink gaan stijgen op energie. Best veel als je er over nadenkt. Ook ten opzichte van de huizenprijzen."

"Het idee om vooral nog maar te wachten met vergroenen wordt dus steeds minder sterk. Zeker als je meerekent dat alle jaren dat je zelf in het huis woont je zelf alvast kan genieten van een lagere energierekening en een beter comfort."

"Al het bovenstaande is behoorlijk financieel bekeken. Laat ik besluiten met dat er eigenlijk nog een veel belangrijkere reden is om met elkaar echt actie te gaan ondernemen om minder fossiele brandstoffen te gaan gebruiken."

Dat is de enorme milieuproblematiek waar we generaties na ons mee opzadelen. Wij zullen er echt geen boterham minder om eten als we een investering met een deeltje van ons spaargeld doen in iets waar we ook zelf nog eens financieel beter van worden op de lange termijn.

WIlt u meer weten over verduurzaming?

Neem contact met ons op! 

(Blog geschreven door IJmert Muilwijk, Directeur Groenpand)