Snel zoeken

Nieuwe hypotheekregels voor 2020

Ieder jaar veranderen de hypotheekregels. Het is dus erg handig om hiervan op de hoogte te zijn en te blijven! Hieronder lees je wat de nieuwe regels zijn per 1 januari 2020 en wat ze voor jou en jouw (toekomstige) hypotheek betekenen.

Maximale hypotheek

 Anno 2020 mag je 100% van de marktwaarde van het huis lenen. Er is dus geen mogelijkheid meer om extra geld te lenen voor bijkomende kosten, denk aan de kosten koper (meer kosten?). De bijkomende kosten die betaald moeten worden, moeten betaald worden via je eigen geld óf via een schenking.

Verbouwen blijft mogelijk

Wil je verbouwen? De verbouwingskosten kunnen namelijk worden meegenomen in de hypotheek. De hypotheek wordt dan gebaseerd op de woningwaarde na de verbouwing. Daarentegen zorgen niet alle verbouwingen/verbetering voor een hogere waarde van de woning.


NHG-grens omhoog

Daarnaast is vanaf 1 januari 2020 de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) flink gestegen. NHG is nu mogelijk voor huizen met een waarde tot 310.000 euro. Dat is wel 20.000 euro meer dan in 2019.

Als er plannen zijn om te investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag je meer lenen dan de waarde van de woning zelf. De maximale waarde van de woning is nog steeds 310.000 euro, maar je mag tot 328.600 lenen. Dit hogere bedrag mag alleen besteed worden aan de betreffende energie sparende voorzieningen.

 


Schenkingsvrijstelling eigen woning verhoogd

De vrijstelling voor een eenmalige schenking is anno 2020 €102.643. Hierbij maakt het niet uit wie het bedrag schenkt of ontvangt. Dit kan geschonken worden aan bijvoorbeeld een kind of kleinkind. Dit bedrag kan dan belastingvrij geschonken worden. De persoon die deze schenking ontvangt moet wel tussen de 18 en 40 jaar zijn én deze schenking gebruiken voor de eigen woning. Wanneer in het verleden al een keer gebruik is gemaakt van deze schenking, kan hierop geen hernieuwd beroep worden gedaan. Er kan alleen een hernieuwd beroep op worden gedaan als er sprake is van een spreiding van de schenking over drie kalenderjaren.


Voordelen voor duurzame woningen blijven bestaan


- Je mag €25.000  extra lenen als je een woning koopt die evenveel of meer energie opwekt dan je verbruikt.
- Koop je een woning met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul? Dan mag je €15.000 extra lenen.
- Koop je een andere duurzame woning? Dan mag je €9.000 extra lenen.


Nog meer weten over de gewijzigde hypotheekregels en wat het voor jouw hypotheek betekend?

Stel je vraag