30 januari 2018 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

Gasloos wonen; hoe werkt dat eigenlijk?

Het kabinet wil zo snel mogelijk, het liefst nog dit jaar, voor elkaar krijgen dat nieuwe woningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. Dit was al het plan, maar het huidige kabinet vindt dat dat nog wel wat sneller kan verlopen dan de uitgetrokken vier jaar.

Het plan sluit aan bij een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren, waar vandaag over wordt gesproken. Met dat verschil, dat de regeringspartijen vinden dat er soms van de nieuwe wet mag worden afgeweken.

Als gemeenten bijvoorbeeld vinden dat de kosten van alternatieven te hoog zijn en de kopers te veel op kosten worden gejaagd, mogen ze van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alsnog een verzoek doen om een nieuwbouwwijk op het gasnet aan te sluiten. GroenLinks vindt dat er geen uitzonderingen gemaakt moeten kunnen worden. Zij willen zo snel mogelijk een volledige overgang van gas naar duurzame energie.

Einde van een tijdperk

Op 2 juli 1963 werden in Hilversum de eerste Nederlandse woningen in West-Nederland aangesloten op het aardgasnetwerk. Dat werd toen een ‘nieuw tijdperk’ genoemd. Inmiddels zijn 7 miljoen huishoudens afhankelijk van gas. Vandaag praat de Tweede Kamer juist over het schrappen van de verplichting om alle huizen op het gasnet aan te sluiten. Dat is dus een historisch besluit. 

Hoe ziet ‘gasloos’ wonen eruit?

Er zijn verschillende alternatieven voor aardgas:

  • Elektriciteit: Met een warmtepomp kun je je huis volledig verwarmen op elektriciteit. Ook kook je elektrisch. Een warmtepomp lijkt een beetje op een ‘gewone’ cv-ketel, maar werkt anders. De pomp gebruikt warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht om water te verwarmen.
  • Stadsverwarming: Als je woning is aangesloten op een warmtenet komt je warme water van een warmtebron uit de buurt. In de meeste gevallen gaat het om restwarmte, zoals van een nabijgelegen fabriek. Maar het kan ook biomassa zijn, als er bijvoorbeeld houtsnippers worden verbrand om warmte op te wekken. Hoe duurzaam een warmtenet is, hangt van de warmtebron af.
  • Biogas: Dit werkt hetzelfde als aardgas, alleen is de bron van biogas duurzaam. Het gas ontstaat bij de vergisting van mest of gft-afval. Er is niet veel biogas beschikbaar in Nederland, dus in particuliere woningen komt het niet vaak voor. Ook was er in het verleden regelmatig kritiek op biogas, omdat sommige biovergisters niet alleen mest gebruiken, maar ook bijproducten als maïs.

Meer weten over de mogelijkheden voor u?

Laat het ons weten en we brengen u in contact met onze partner Groenpand. Groenpand helpt u om onafhankelijk te worden van fossiele energie. Thuis en op kantoor. Wij adviseren én realiseren innovatieve technieken voor energiebesparing en eigen energie-opwek. Zo maakt u een start met een lagere energierekening én een beter milieu. 

Terug naar het overzicht