Overdrachtsbelasting voor starters naar 0% nu definitief

De Eerste Kamer heeft op 15 december ingestemd met het pakket Belastingplan 2021. Dit betekent dat er vanaf volgend jaar een flink aantal belastingmaatregelen veranderen. Waaronder de veel besproken aanpassingen in de overdrachtsbelasting.

Starters in de woningmarktHet kabinet verbetert de toegang voor starters tot de woningmarkt. Vanaf 2021 betalen woningkopers jonger dan 35 jaar, die een huis kopen en daar zelf in gaan wonen, eenmalig geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen betalen 2%. Andere kopers, zoals beleggers, gaan 8% betalen.

Brancheorganisatie zijn sceptisch

Over het algemeen zijn de drie brancheorganisaties sceptisch over de maatregelen en het effect daarvan. Het lijkt erop dat de hogere kosten voor beleggers zullen worden doorgerekend in de huurprijzen. Het probleem van de oplopende kosten zit niet in de betaalbaarheid maar vooral in de beschikbaarheid. Het effect van minder kosten voor starters kan zomaar leiden tot een nog hogere koopsom, want men denkt: "dat bedrag hebben we vast uitgespaard, en kunnen we dan extra bieden." Het is afwachten wat de daadwerkelijke effecten zullen zijn.

Hieronder staat een overzichtelijk 'stroomschema' met de gevolgen van deze wijziging voor starters

Overzicht Wijziging overdrachtsbelasting 

Uitgebreide informatie over alle belastingwijzigingen lees je hier. 

Ben jij op zoek naar een woning, maar heb je deze nog niet gevonden? Met een gratis zoekopdracht ontvang je altijd het nieuwste aanbod dat voldoet aan al jouw wensen in je mailbox!

Maak hier je zoekprofiel aan